Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Боряна Каменова: Божите заповеди на журналиста. Дал ги Йосиф Хербст преди 100 години

Мрежата

Боряна Каменова: Божите заповеди на журналиста. Дал ги Йосиф Хербст преди 100 години

Снимка:

От профила на журналиста Боряна Каменова

Божите заповеди на журналиста. Дал ги Йосиф Хербст преди 100 години. Благодаря на Ivo Draganov, че ме подсети да ги прочета отново. Особено обичам номер 13. Чета и препрочитам. И ще ходя да си сипя скоро - друго не ми остава в този мрак...

1. Почитай Негово Величество Народа – българския народ. И не го предавай.

2. Пази негово Величество Езика – българския език. И не го мърси.

3. Отвоювай всеки ден Свободата на Словото от властта и парите, от лъжата и беззаконието, от обществената леност, лековерие и бездуховност, от умствения мързел, лицемерието и невежеството.

4. Не се кланяй на този, който дръзне да посегне на Свободното Слово, не му служи, не го оправдавай и не го извинявай – който и да е бил той, бил кой бил, каквато и власт да има, колкото и голяма и всесилна да е тази власт.

5. Никога не плащай със Свободата на Словото, не я унижавай и не я превръщай в разменна монета за някакво съмнително спокойствие или кратковременна слава. Защото - който плаща със Свободата си, е роб, роб безусловен. А който плаща за Свободата си, който в живота си не е написал нито една страхлива или малодушна дума, нито една дума под чужда заповед, нито една дума, която да му струва свободата; който стои зад всяка своя дума с целия си живот, той притежава най-големия талант – талантът да бъде свободен.

6. Не се изкушавай и не се превръщай в куртизанка на властта, в метреса на богатството, в гувернантка на беззаконието; не се ласкай, ако те допуснат в будоара на парите или в слугинската стая на управляващата лъжа. Защото раболепието е срам, а сервилността – порок. И това е най-голямото ти нещастие. И за теб оправдание няма.

7. Свободата на Словото не се купува, нито продава, не се бои, нито изкушава. Защото Свободата на Словото прелъстена не бива, както и Словото на Свободата поругавано не бива.

8. Може да имаш всичко – пари, почести и слава, но ако си предал (без значение как, защо и на кого) и ако си продал (без значение срещу какво, за колко и на кого) твоето Свободно Слово – нищо нямаш. Освен самоизмама и самоунижение.

9. Свободното Слово не се превъзнася, не се гордее, не се самолюбува, зло не мисли, не топи перото в кал и помия, не флиртува с народа и не го лъже, не го презира и не го злоупотребява, не зловредства срещу народ и държава, на неправда не се радва, а на истина.

10. Не подменяй истината с интрига, позицията – с поза, каузата – с клевета, идеите – с интереси, фактите – с доноси, съмненията – с лозунги, вдъхновението – с лакейство, просвещението – с безпросветност, знанието – с невежество, културата – с безкултурие, паметта – с безпаметност, величието – с позор, светостта – с гавра, честта – с безчестие, достойнството – с мерзост, смелостта – с подлост, морала – с низост, словото – с мръснословие, съвестта – със сводничество, свободата – с подчинение.

11. Не пиши днес обратното на това, което си писал вчера, защото утре ще пишеш обратното на това, което пишеш днес, и ще бъдеш за посмешище. Не бъди като онези „самозвани апостоли и писатели, които плюха на това, което вчера проповядваха, и проповядват това, което вчера оплюха“.

12. Не премълчавай злото, „което като олово тежи върху поривите, постъпките, намеренията, мислите, думите“. Защото който премълчи, той ще се опозори.

13. Не вярвай на тия, дето ти разправят, че на света има обективна статия. „Обективна статия няма, пък и не трябва да има. Само субективната статия е честна, а след това може да бъде добра или лоша.“ Защото „безпристрастен, хеле пък безстрастен вестникар, е журналистически евнух“. А всяка власт обича такива журналистически евнуси, за да обслужват нейната харемна политика.

14. „Вестникът не е венцеплетаческо заведение“, не е машина за печатане на пари, не е политическа слугиня, политическа метреса или политическа проститутка, а обреченост за истината. Тъй както журналистиката не е приятно и престижно прекарване на времето в коридорите на властта, а мисия.

15. Читателят не е купувач, вестникът не е стока. Читателят е гражданин, читатели не се купуват, читатели се печелят. А вестник без гражданско сърце, вестник, който слуша само гласа на властта, който преправя гласа си според гласа на властта и на всичко отгоре твърди, че това е гласът на народа – този вестник е мъртъв.

16. Публицистиката е гражданска позиция – преди всичко и въпреки всичко. „Свободно избрана позиция на свободния човек.“ Защото „за свободните хора може и бива да пише само свободният човек.“

17. Помни – истинският, постоянно действащият парламент в една държава, е нейната журналистика и публицистика.                                          


Коментари (3)

Тартаковер Поздравления за журналистката. Всъщност поздравленията трябва да са за Хербст, но и журналистката ги заслужава, защото ги припомня. А щом ги харесва, значи правилно са я възпитали. Единственото ми несъгласие с нея е, че е избрала неправилна медия в която да ги припомни.
08.12.2020 15:35 / Отговор
Мина Ето че и в " неправилната" медия намерихте нещо много полезно за четене.
08.12.2020 17:02
ПОРИЦАНИЯ ЗА БОРЯНА КАМЕНОВА.......................................................................................... ДАВА ЗА ПРИМЕР ПСЕВДОЖУРНАЛИСТА ХЕРБСТ-ПУБЛИКУВАЛ "НОВИНАТА" ЗА АТЕНТАТА В ЦЪРКВАТА "СВ. НЕДЕЛЯ", ПРЕДИ ОЩЕ ДА Е ИЗВЪРШЕН.... Т. Е. ТОЙ Е УЧАСТНИК В АТЕНТАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ-ЕВРЕИН, КОМУНИСТ.........
В МОМЕНТА СЪЩОТО ПРАВИ ВАРВАРИНА РУМЕН РАДЕВ.........
08.12.2020 17:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още