Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Breaking: Има връзка между Nexo и разбитата руска криптоборса Bitzlato

Мрежата

Breaking: Има връзка между Nexo и разбитата руска криптоборса Bitzlato

Breaking: Има връзка между Nexo и разбитата руска криптоборса Bitzlato - Tribune.bg

Изплува скандална връзка между криптобанката Nexo, основен спонсор на „Да, България“, изданията на Иво Прокопиев и „промяната“ и разбитата вчера в САЩ руска „пералня“ Bitzlato, съобщава Breaking.bg като се позовава на свои източници.

Според тях са засечени парични преводи от Bitzlato през Nexo към адрес, ползван от терористичната групировка „Хамас“ в Близкия Изток. От един и същ адрес.

Миналата седмица след акцията на прокуратурата, НСлС, ДАНС и МВР в криптобанката на Антони Тренчев и Красимир Кънчев разследващите обявиха на брифинг, че е имало трансакции през Nexo към към лице, свързано с терористичната организация Хамас и транзакции от руска криптоборса към криптобанката с цел заобикаляне на ембаргото срещу Русия. На въпрос на Breaking.bg за връзката между Nexo и Bitzlato от разследването отказаха коментар.

Nexo признават вината си

На 19 януари властите в САЩ затвориха борсата за криптовалута Bitzlato и арестуваха нейния съосновател, обвинявайки фирмата в подхранване на високотехнологична ос на крипто престъпления.

Министерството на правосъдието на САЩ даде на съд боса на борсата Анатолий Легкодимов. Той беше арестуван в Маями. Обвиненията към него са за редица финансови престъпления, сред които пране на пари.

Компанията Bitzlato е обработила над 700 милиона долара незаконни средства, нарушавайки правилата, предназначени да осуетят прането на пари.

Институциите, които търгуват с криптовалута, не са над закона и техните собственици не са извън нашия обсег, каза американският прокурор Бреон Пийс на пресконференция в сряда, обявявайки ареста.

Bitzlato се е продала на престъпници като борса за криптовалута без въпроси и е прибрала депозити на стойност стотици милиони долари в резултат на това. Обвиняемият сега плаща цената за злонамерената роля, която неговата компания изигра в екосистемата на криптовалутата, добави той.

От 2018 г. насам регистрираната в Хонконг борса е обработила транзакции с крипто валута на стойност около 4,5 милиарда долара. Фирмата изисква минимална идентификация от своите потребители, което й позволява да се превърне в „убежище за престъпни приходи и средства, предназначени за използване в престъпна дейност.

Според властите в САЩ фирмата е тясно свързана с Hydra Market, тъмна мрежа за пазар на наркотици, пране на пари и открадната финансова информация, която беше затворена миналата година.


 

Етикети Nexo
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати