Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Брекзит е точно обратното на ускорителя на растежа, който беше обещан

Мрежата

Брекзит е точно обратното на ускорителя на растежа, който беше обещан

Брекзит е точно обратното на ускорителя на растежа, който беше обещан - Tribune.bg

От Фейсбук профила на икономиста проф. Боян Дуранкев

Поуките от Брекзит за онези български юнаци, които искат излизане от ЕС.

Оттеглянето от ЕС неизбежно доведе до повторното въвеждане на бариери по границите: паспортни проверки, митнически проверки, вносни мита, здравни проверки на растенията и животните. Британците трябва да се редят на дълги опашки за „други държави“ на летищата. Камионите са задържани в Дувър и други пристанища. Бизнесът трябва да се справя с много повече попълване на формуляри - разрешим проблем за големите компании, но потенциално екзистенциален за по-малките. Проучване на Службата за национална статистика (ONS) сред бизнеса от началото на 2024 г. откри, че около половината от фирмите износители и две трети от фирмите вносители отчитат допълнителни разходи, свързани с промени в регулациите.

Освен това Великобритания установи, че е много по-трудно да сключва търговски сделки със страни извън ЕС, отколкото очакваше. Повечето нови търговски споразумения просто възпроизвеждат съществуващи договорености на ЕС, което означава много работа, просто за да остане на същото място. Двете наистина нови сделки, с Нова Зеландия и Австралия, се очаква да осигурят само малък тласък на търговията. Много хваленото търговско споразумение със САЩ убягна на Великобритания, въпреки че Доналд Тръмп беше в Белия дом в продължение на четири от годините след Брекзит.

Оттеглянето е точно обратното на ускорителя на растежа, който беше обещан. Да, търговията на Великобритания се възстанови след пандемията, както и световната търговия като цяло. Но Службата за бюджетна отговорност отбелязва, че търговската интензивност на Обединеното кралство (износ плюс внос като дял от БВП) не се е възстановила в съответствие с останалата част от Г-7. През третото тримесечие на 2023 г. интензивността на търговията в Обединеното кралство остана с 1,7% под нивото си отпреди пандемията за 2017 г., докато се повиши средно с 1,7% над нивата отпреди пандемията в останалата част от Г7. OBR изчислява, че производителността на страната ще бъде с 4% по-ниска, отколкото би била, ако Великобритания остане в ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Брекзит
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати