Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие?

Мрежата

БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие?

БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие? - Tribune.bg
Снимка:

Фирмите на депутата и кандидат за шести мандат от БСП Петър Кънев ще изработят 7 408 500 бюлетини за изборите на 11 юли. Независимо, че за първи път ще имаме изцяло машинен вот. Бройката е според невероятния брой гласоподаватели в България, който се твърди, че имаме и е по-голям от целокупното население на страната, както го измерва Националният статистически институт. С тази разлика, че в данните на НСИ влизат и децата до 18-годишна възраст, които са над 1 млн., съобщава 19 минути.

Информацията разкри ЦИК в специално официално писмо в отговор на въпроси на 19 минути. В него председателят Камелия Нейкова е информирала медията, че изпълнителят БНБ е посочил двама подизпълнители: Демакс АД и Демакс Ди Пи Ай АД. Тези дружества са декларирани от дългогодишния депутат от БСП и водач на листата на партията в Бургаския многомандатен район и на тези избори Петър Кънев като негови.

Това е огромен скандал заради очевидния конфликт на интереси. Освен, че е Кънев е участник в изборите, печатницата на БНБ има достатъчен капацитет, за да изработи бюлетините. Според закона тя само „по необходимост” има право да преотдава работата. Този тираж се печата за часове и при наличието на толкова дни до изборите няма никаква необходимост за проетдоване на работата.

БНБ отказа – за пореден път – да отговори на 19 минути по каква причина изпитва необходимост от един и същи подизпълнител и то баш депутат, близък с 2 от членовете на управителния съвет на централната банка, при положение, че и да имаше нужда, в София има немалък брой други печатници, които могат да свършат, посочват още от изданието.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати