Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Четири варианта на следизборно поведение на Демократична България

Мрежата

Четири варианта на следизборно поведение на Демократична България

Снимка:

Огнян Минчев пита ДБ: „Искате да се коалирате с марсианци, с Единна Русия или с ИРА-извънредни...”

От Фейсбук профила на политическия анализатор Огнян Минчев:

"Има силна покруса в протестно-демократичните среди относно предполагаемото допускане от страна на Христо Иванов, че ДБ би могла да се коалира с ГЕРБ без Бойко Борисов. Части на демократичната общност изпищяха толкова възмутено и тревожно, че самият Иванов се почувства задължен да потвърди, че не е казвал нищо подобно. Около обяд днеска се създаде нестабилен консенсус около схващането, че виновен за случилото се е всъщност водещият Бойко Василев, който задавал - цитирам - "глупави въпроси". В Германия не можело да чуеш такава глупост - т.е., такъв въпрос. Това е интересно твърдение - аз например съм чувал, че в Германия след следващите избори се готвят да създадат коалиция между ХДС/ХСС и Зелените - чувал съм го като най-вероятен вариант.

От къде съм го чувал - Бога ми, не помня. Може да съм го сънувал, защото там нямало журналисти, задаващи "глупави въпроси". Ерго - няма и нужда да им се отговаря.

Тези протестно-демократични лакърдии могат да се разтягат като дъвки безкрайно, но ако все пак се концентрираме върху "глупавия въпрос" от снощи, много лесно ще си дадем сметка, че пред една партия като ДБ след следващите избори има четири основни варианта за поведение.

1. Печели изборите с относително или абсолютно мнозинство и съставя ново правителство. Шанс за реализация - НЕВИСОК.

2. Остава в глуха парламентарна опозиция - воюва от задните банки с недопустимо продължаващия олигархичен модел Доган-Пеевски-Борисов-... и т.н. Шанс за реализация - ВИСОК, но водещ в добре позната задънена улица.

3. Прави коалиция с някоя от основните политически сили в парламента - понастоящем изборът е между ГЕРБ, БСП и - евентуално - ДПС. Шанс за реализация - ВИСОК, с известен шанс за успех, но трудно продаваем на собствените избиратели.

4. Провал на изборите и невлизане в парламента. Шанс за реализация - НЕВИСОК, но зависи от това колко глупости ще се изприказват и ще се направят от изявени представители на протестно-демократичната общност.

На базата на тази проста сметка аз съм на път да задам втори глупав въпрос след въпроса "с кого ще се коалирате". Кой от тези четири варианта е едновременно реалистичен и е за предпочитане, ако допуснем, че основната цел на партията и нейните поддръжници е цялостно реформиране на институционалната система и системата на политическо управление на България? Отговор - ДА, познахте, този вариант е ДБ да се коалира с някого. Не искате с ГЕРБ? Значи искате с БСП. Не искате с БСП? Значи искате с ГЕРБ. Не искате нито с ГЕРБ, нито с БСП? Значи искате с ДПС, Слави Трифонов, Мая Манолова и ... моля, продължете списъка. И този вариант не ви харесва? Значи искате нещо друго - искате да се коалирате с марсианци, с Единна Русия или с ИРА-извънредни... От тук нататък моите предположения се изчерпват.

В заключение - една аналогия. Политическият избор понякога прилича на уравнение с повече от едно неизвестно. Спомнете си крилатата мисъл на В.И.Ленин:

Комунизмът е = на електрификация + съветска власт

От това уравнение можем да съставим още две и да получим система от уравнения:

Електрификацията е = на комунизъм минус съветска власт

Съветската власт е = на комунизъм минус електрификация

В четирите варианта на следизборно поведение на ДБ по-горе се опитах да загатна за подобна система от уравнения. Който даде отговора - ще яде много бой от съмишлениците си. Това ще изглежда като наградите за най-добър виц за Ленин по повод неговия 100 годишен юбилей. Първа награда - екскурзия до Сибир с връщане. Втора награда - екскурзия до Сибир без връщане. Трета награда - среща с юбиляра."  


Коментари (11)

На Оги-Боги много му се иска Маджовите набедени градски десни да се докопат до властта.. Ама няма да стане! Те са легендирани като десни, иначе са си червени отвсякъде
27.09.2020 12:45 / Отговор
ГРАДСКИТЕ ДЕСНИ-СА ДЕЦАТА НА СЕЛСКИТЕ ЛЕВИ ПАРТИЗАНИ, ДОШЛИ ПРЕЗ 1944/45 В ГРАДОВЕТЕ., ИЗБИЛИ ТОГАВАШНИТЕ ИСТИНСКИ ДЕСНИ(ГЕРМАНОФИЛИ), НАСТАНИЛИ СЕ В ТЕХНИТЕ ИМОТИ И СТАНАЛИ КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА.
СЕГА ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ СЕ ПИШАТ ДЕСНИ, НО НЕ МОГАТ ДА ИЗЛЪЖАТ ИСТИНСКИТЕ ДЕСНИ БЪЛГАРИ(ЕВРОПАФИЛИ) ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ.
27.09.2020 14:10
Анастас #
Медийният Джихад на Божков TV
ни ги представят като "протестиращи"

Долна проба Лузъри ...

1. Лузъри - второ поколение Комуно-Соц
2. Лузъри - пребоядисани като
Еколози, Вегани, Розови и откровени педалисти
3. Лузъри - футболни мутри
4. Лузъри - псевдо 'телектуалци

Това са Активистите на
ДеБъ, Зелени, БСП, Русоифи и Чочарките на "протеста".

(диалогично)
27.09.2020 22:53
Освен това нито Лодкаря, нито Рада Дълбоката се стремят да управляват. Спомнете си политическата реч на Рада Дълбоката, когато го избраха за председател на незнам-си коя (уж) дясна партийка. Той каза: нашата партия сигурно ще управлява чак след моята смърт! Такава ясна заявка за НЕУПРАВЛЕНИЕ е нечувана! Няма партия която да се стреми ДА НЕ УПРАВЛЯВА! Това ясно показва каква е задачата на всички формаци, които се пръкват под крилото на този субект, а именно: объркване и отклонение на дясно мислещите хора в България
27.09.2020 12:55 / Отговор
кесо Всъщност ДБ има съвсем не лошия шанс изобщо да не влязат в парламента, както вероятно това "щастие" ще споходи "специалистката" по кастинбродски афери" и коноп Мая Конопа и любимците на всички български олигофрени в лицето на трио "тримата глупаци". Те "милите" полагат толкова големи усилия това да се случи, че сигур накрая ще се увенчаят с "успех". Продължавайте в същия дух, "другари".
27.09.2020 16:43 / Отговор
Елена Според мен вариант 4 е най-възможен, ДБ доста се престараха, надрънкаха доста глупости, провалът на изборите им е гарантиран. Мафията няма място във властта.
28.09.2020 15:11 / Отговор
Любо Отначало беше смешно, как ДБ точат зъби за властта и всичко, коеот правят уж за да се "харесат" е именно с тази цел. Та има ли някой, който да им вярва????
28.09.2020 15:57 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още