Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Д-р Илко Семерджиев: Планът "Сербезова" е еманация на некомпетентността и популизма

Мрежата

Д-р Илко Семерджиев: Планът "Сербезова" е еманация на некомпетентността и популизма

Д-р Илко Семерджиев: Планът Сербезова е еманация на некомпетентността и популизма - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на д-р  Илко Семерджиев

Планът "Сербезова" е еманация на некомпетентността, популизма и на зловеща демагогия!

Снощи бе обявен новия противоепидемичен план за справяне с Омикрон-вълната, който на пръв поглед изглежда по-плашещ с некомпетентността и неадекватността си от всичко видяно до сега.

Моят коментар засега се концентрира върху публично обявения от министър Асена Сербезова (бивша Стоименова) нов противоепидемичен план, който ще наричам „План Сербезова“, макар че при презентацията му в допълнение бяха въвлечени премиера Петков и министър Денков – разбирам, че от тях не може да се изисква специфичната компетентност, но за Сербезова тя е абсолютно задължителна.

В „Плана Сербезова” като най-важен фактор бяха изведени броя и запълването на интензивните легла, така че от днес нататък противоепидемичните мерки ще бъдат функция на този показател.

Ето защо трябва да се разгледат актуалните характеристики на здравната система свързани с болничния капацитет (такива каквито самата Сербезова ги вижда), а именно:

- по думите на министър Сербезова към 12 януари в България са разкрити 7 835 легла за пациенти с неусложнена форма на коронавирусна инфекция, от които заети са 4 460, а свободни - 3 375;

- разкритите интензивни легла са 916, от които заети са 584 легла, а свободни - 332. Тя уточнява, че според нея максималния брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите възможности на системата са 1 268, от които детски са 62.

В плана бяха изброени 4 нива при достигането на които ще се вземат някакви мерки, както следва:

- Ниво 1 е при достигане на 50% от капацитета - в момента София е достигнала близо 40% (а не около 70%, както се предполагаше по досегашните критерии), защото процентът се изчислява върху хипотезирания от Сербезова максимален възможен брой интензивни легла. В София вирусът вече се вихри и ситуацията е доста притеснителна. Например днес имаме общо 7 034 новозаразени, от които в София град са 2 255 (+589 в сравнение с вчера). И в момента има случаи на недостиг на места в болниците. На ниво 1 не се предвижда въвеждане на мерки. Не се говори и за затягане на контрола;

- Ниво 2 е при достигане на над 60% от капацитета – и при него мерки не се предвиждат, всичко остава отворено...вкл. бизнеса каквото и да включва той... дискотеки, заведения и пр.

И сега малко хипотетични начални изчисления върху цитираните предусловия и последните две нива, когато някакви мерки ще се взимат, но въпросът е на каква цена:

- Ниво 3 – при над 70% запълненост на "1 268-те" интензивни легла в задачата се пита колко души ще заболеят от Ковид-19? При 71% заети легла това са 887 души. При тях смъртността е над 60% т.е. ще починат минимум 532 човека т.е. чак тогава ще се вземат първите мерки: „- публичните обекти ще работят с до 50% от капацитета си заедно с изискването за „Зелен сертификат“. Учениците до 4 клас остават в училище, тези от 5 до 12 клас започват да се редуват по една седмица в клас и онлайн“;

- Ниво 4 – при над 80% запълненост на "1 268-те" интензивни легла при 81% заети легла - 1027 души, от тях ще починат минимум 616 човека т.е. чак тогава ще се вземат вторите мерки: „- ще работят само магазините и центровете за обслужване от първа необходимост (магазини за хранителни стоки, аптеките, офисите на застрахователите и мобилните оператори и др). Учениците минават онлайн, детските градини остават отворени“. Щели да работят магазините за хранителни стоки – мечти! Тогава няма да има живи хора, които да не са болни, под карантина или на погребение. Но детските градини ще продължат да работят, вероятно защото много от децата няма да има кой друг да ги гледа.

На практика, никога няма да стигнем 71% заети легла от уж наличните 1 268. Интензивните легла са достигали максимум 880 при правителството на Борисов и 813 при служебното правителство. Най-вероятно сега ще са дори по-малко от 800 защото медицинския персонал, както се вижда, вече е изпепелен, боледува, умира или напуска. Така че, на практика никакви мерки няма да се вземат, защото ще си седим на 69-70% запълнени легла до безкрай. Само смъртността, изчислена по-горе е гарантирана за постигане при такъв план.

Това е само началния преглед на действията по критерий "интензивни легла", пренебрегващ "болестност и смъртност" и при практическото отсъствие на мерки до 3-то и 4-то ниво. С една дума - подходът на този план е нечовешки, освен че е некомпетентен.

Целта на един такъв план трябва да бъде на първо място да се предпазват здравите, за да не се допускат много заболели и така да се намалят хоспитализациите и съответно броя на постъпилите в интензивни отделения. А властта, оказва се, ще взема първите мерки за намаляване на разпространението на болестта едва след като интензивните отделения се препълнят и голяма част от хората в тях са обречени на смърт – това означава когато всички вече са се заразили. Вероятно новите управляващи се надяват, че Омикрон се кара по-леко, което е донякъде вярно за хората с две дози и вярно за тези с бустер доза, но за останалите, които са повече нещата не стоят по този начин. Сербезова явно не съобразява, че интензивните отделения ще се напълнят при над 3 милиона податливо население за средно и евентуално тежко боледуване. При това ниво на ниска ваксинация и застаряващ профил на нацията Омикрон със сигурност у нас ще е по-тежък. Затова предлага такъв безумен план с идеята, че ще угоди на премиера и на бизнеса и няма да им се наложи през времето на 5-тата вълна да вземат рестриктивни политически мерки. Е, ще ги вземе вирусът!

В допълнение:

- намаляването на карантината (много дискусионен въпрос) означава връщане в работна среда на неизлекувани напълно хора (възможни заразоносители), които вероятно ще се нуждаят от допълнителни прегледи, изследвания и лекарства, но вече в претоварена система от активни случаи и претоварени лекари;

- не се акцентира за преминаване към по-висок клас предпазващи маски;

- не се прави кампания за предпазващите мерки и за ваксинация;

- не се говори за укрепване на капацитета на РЗИ (бройката на карантинираните е непроменена вече трети месец);

- не се планира укрепване на капацитета на здравната система;

- отново се появиха лекарствени дефицити, но не виждаме мерки за преодоляването им;

- не се говори за това как ще се осигури спазването на мерките и реалния контрол, които към момента са практически близо до нулата дори в МС, НС и КСНС, да не говорим при масовите прояви.

Извод:

Пандемията в България няма да бъде управлявана проактивно, няма дори да се реагира постфактум, както досега (професионално или предимно непрофесионално в управленски и медицински аспект). Предстои да видим нагласяване на „мерки“ с оглед политическите страхове и псевдо-икономическото угодничество на един неподготвен за целта здравен министър. Животът и здравето отстъпват на заден план, напред излизат некомпетентността, популизма и демагогията.

Толкова на „първо четене“. Ще видим дали ще се съобразят и нещо ще променят, макар, че вече не виждам кой има желанието, компетентността и смелостта да го направи.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати