Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Д-р Стефан Митев: Хората, които обвиняват правителството за ваксините, са жертва на hindsight bias

Мрежата

Д-р Стефан Митев: Хората, които обвиняват правителството за ваксините, са жертва на hindsight bias

Д-р Стефан Митев: Хората, които обвиняват правителството за ваксините, са жертва на hindsight bias - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на д-р Стефан Митев, Българско Рационално Общество

Хората, които обвиняват здравния министър и правителството за поръчките на ваксини от конкретни производители са жертва на често срещания hindsight bias. Нека обясня.

Заявките за определено количество ваксини са направени много преди да има данни за тяхната ефективност. Тогава се е налагало да се вземат решения почти на сляпо - без да се знае каква ще е ефикасността и резултатите в "реалния свят". Как е трябвало да се действа? Заявен е определен брой ваксини от всички производители, но приоритетно са поръчани от Астра-Зенека, които са с най-ниска обявена цена.

Hindsight bias е налице, когато ние съдим за даден избор след като вече знаем резултата от него, а не спрямо наличната информация в миналото. Сега знаем, че ваксините на Pfizer и Moderna са безопасни и ефективни, но през лятото не го знаехме. Тогава дори не знаехме дали въобще ще е възможно създаването на ваксина срещу новия коронавирус. Изглежда удобно забравихме несигурността, която цареше в началото на пандемията. Много хора сега си мислят, че правителството е допуснало грешка в избора си, но не се замислят за условията, в които той е направен. Те са жертва на hindsight bias. След като резултатът стане видим, всички смятат, че той е бил неизбежен или лесен за предвиждане. А всъщност въобще не е било така.

Ето още примери за hindsight bias - след неочакваните резултати от изборите, при които Тръмп победи и Брекзит се случи мнозина бързо забравиха, че първоначалните прогнози бяха за точно противоположния резултат.

След като се направи гастроскопия и се установи язва на стомаха е очевидно, че трябва да се лекува наличната бактерия Helicobacter pylori, а не просто да се дават обезболяващи за наличните оплаквания. Но точното лечение не е било очевидно преди съответното изследване. Да се смята обратното е пример за hindsight bias.

Много лекари базират решенията си на опита, който са имали с дадени медикаменти или процедури. Но това също е hindsight bias, защото резултатите са неконтролирани и потенциално повлияни от замъгляващи фактори. Най-обективната оценка се дава от рандомизирани двойно-слепи плацебо-контролирани проучвания, а не от мнението на "светила" в сферата. Hindsight bias те кара да се чувстваш добре, когато си познал първоначално диагнозата, въпреки че може да е било напълно случайно. Не забравяйте, че най-лесният човек, който може да заблудите, е самият себе си.

Сега много хора обвиняват правителството за избора на производители на ваксини и договорените доставки. Но имало ли е по-добра стратегия? Кой знае? Вие помните ли какви бяха условията, когато трябваше да се решава? Вие щяхте ли да изберете най-евтината възможна ваксина, която не е нужно да се съхранява при много ниски температури, ако все още не знаехте резултатите за ефективност? Щяхте ли да имате по-добър резултат от здравните власти, ако вие решавахте. Каквото и да отговорите на този въпрос е почти сигурно резултат на hindsight bias. Няма как да знаете. Затова решенията за несигурни бъдещи събития са най-трудни.

Имало ли е лобизъм при избора? Не го изключвам. Но това не намалява несигурността при вземане на решение. Просто е нечестно сега да твърдите, че едва ли не нарочно или преднамерено се е взело лошо решение. Помислете за hindsight bias преди да коментирате.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (16)

Оставка! Провалът на правителството с ваксинацията граничи с Трета Национална катастрофа. Когато другите държави се върнат към нормалността, ние още ще се чудим кой път да хванем. У нас са малко тези, които искат да се вакснират, но дори и за тях няма ваксини. Да не говорим, че правителството отново планира да се поддаде на популисткия натиск за преждевременно отваряне на един куп неща. Ние с първия щам едва се оправихме, а с Британския щам не знам каква я мислим. Нищо не е променено в здравната система.
Но пък няма опасност властта да бъде ошамарена за некадърността си, щото ние протестираме културно. Кефим се, когато другите народи скачат на бой на сатрапите, но когато у нас има протест, броим кой си е изхвърлил боклука след това и кой не. От всичко друго ни е гнус, освен от некадърност, безхаберие и корупция. На това натурално овчедушие не му трябва ни Бил Гейтс, ни чипове, ни рептили. Така си е идеално.
26.01.2021 18:16 / Отговор
Анастас #

Споко бе Кретен !!

Ще чипираме само русоробите
и троловете на ДеБъ -БСП - ДСБ.

Останалите да без чипове ....тъпунгер московски.

(ваксинирано)
26.01.2021 18:29
Аут, трол-истерик! Истеричен трол, лъжец, дезинформатор, нищо чудно да е бивш протестър, хвърлял и палил слама под краката на мирните редици полицаи, а сега се прави на ударен и се оправдава с "кой не си е хвърлил боклука". Издевателствата ви върху органите на реда и мирните софиянци няма да бъдат забравени!
26.01.2021 19:02
ФИЛИП ГЕОРГИЕВ БРАВО! ВСИЧО Е ТОЧНО ТАКА. И ХИЧ ДА НЕ ТИ ПУКА ОТ ПОМИЯРИТЕ КОИТО ТИ ПЛЮЯТ КОМЕНТАРИТЕ. ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ СА. ВСЕ ПАК МЕДИЯТА Е НА ОНОВА ПРАСЕ ПЕЕВСКИ.
27.01.2021 06:00
БГ гьонсурат Гнус ме е от необразовани злобари с клавиатура!Онанисти-шахматисти не коментирам!
27.01.2021 09:07
Реалист Много си гневен. От ваксини едва ли разбираш, за да даваш мнение. Но си от всезнайковците, както стана ясно! А боклука сред като си люпил семки на жълтите павета, протестирайки, трябва да си го прибираш. Кой да ти го прибере? Ако у вас правиш така, на бърза ръка ще изядеш един пердах я от майка, я от съпруга! Ако и да си горд протестър!
27.01.2021 09:49
Жертва са на предизборна хибридна истерия. Някои са жертва, повечето са изпълнители. Тружениците са разделени на няколко групи - едните трябва да истерясват на тема "ще се ваксинирам през 2040", "последни сме по ваксини, първи сме по-смъртност", "няма да има ваксини за нас никога и всички ще умрем", вторите са "ваксините са отровни, мутагенен фактор, смъртоносен план за масов геноцид и контрол над съзнанието" и всички ще умрем. Има и едни, които са си още на стария шлагер "къв вирус, тва е неква хрема". Припевът е общ - Борисов е виновен, оставка и на Гешев.
26.01.2021 18:43 / Отговор
Тартаковер "hindsight bias"...!? Може следващият път да пише за "cognitive bias", след това да премине на aberacio iktus“(отклоняване на удара)... Всъщност първото, написаното от автора може да се изпише с български думи, като пълзящ детерминизъм(макар че и този израз може да се напише по-разбираемо), а второто като когнитивна склонност или грешка. Все термини от психологията или съдебната практика, които звучат по-непонятно за обикновения човек, но някои автори смятат че с тях градят авторитет пред читателя. Пълна заблуда !! Убеден съм, че и този е уважавал много повече преподавателите си, които са говорели увлекателно на човешки, разбираем език, отколкото онези професори, които са ги овъртолвали със "смайващия" си речник, а всъщност са били с доста бедни фактологически познания.
26.01.2021 18:58 / Отговор
Ха, ха! Хай, овъртолващий Тараторчо!
26.01.2021 19:04
ФИЛИП ГЕОРГИЕВ САВЕЛИЙ ГРИГОРИЕВИЧ, ДАВАЙ ГО ПО ЛЕКО. НЕ ЗАБРАВЯЙ НА КОГО ПИШЕШ И ГОВОРИШ. НАШ"ТО ОВЧЕ НАРОДОНАСЕЛЕНИЕ НЯМА И НЕ ИСКА ДА ТЕ РАЗБЕРЕ. А ИНАЧЕ СИ ПРАВ. АКО ПИШЕШ НА АНГЛИЙСКИ, ПИШИ НА АНГЛИЙСКИ. СТАР ПОХВАТ Е ТОВА. ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НАБОР ОТ ЯБАНДЖИЙСКИ СЛОВОСЪЧЕТАНИЯ ЧЕСТО ПРИКРИВА ПРОФЕСИОНАЛНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ
27.01.2021 06:08
Тартаковер Ами да, прав си. Увличам се понякога и не отчитам реално нивото на четците тук. Неволно ги извисявам до по-високо равнище. Но те не пропускат да ми припомнят, че съм сгрешил.
27.01.2021 10:12
Приличаш много, ама много по манталитет и изказ на онова недоразумение в радиото,което бори международния капитализъм и е един от малкото живи пролетарии на тази земя.Самовлюбеността ти е пагубна!
27.01.2021 12:00
хибридната червена гнида, Таратор, понеже никой не ще да го коментира вече и дори да го напсува, си извика клонинг за да предизвика дебат, както е по инструкции.
27.01.2021 15:24
Покажи всички
Мина Не може да се вини правителството за номерата на фармацевтичните гиганти. Дали ниска цена, за да зарибят повече да направят поръчки , но после се явява някой, който дава повече и хоп - проблеми в производството и намалени доставки за ЕС.
26.01.2021 19:05 / Отговор
Габи Възможно е дори да се опитват да изнудят ЕС за още пари. Здравето си е здраве, но пазарът си е пазар. Дотук с хуманизма и обединяването на всички усилия за спасяването на човечеството. Ако продаваха на други държави, които са по-бедни и нуждаещите се можеше да се разбере, но те продават на този, който плаща повече. Доста нахално като се има предвид, че ЕС е инвестирал предварително милиарди за разработката на ваксините от тях.
26.01.2021 22:02

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати