Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Да излезе Слави Трифонов на сцената на политиката, е все едно някой да играе кючек в театър „Ла Скала“ в Милано

Мрежата

Да излезе Слави Трифонов на сцената на политиката, е все едно някой да играе кючек в театър „Ла Скала“ в Милано

Снимка:

Петър Ангелов-Дарев - белетрист, автор на романи, есета и пиеси, Фейсбук

"Няколко думи и за бъдещия политик Слави Трифонов.

Да излезе Слави Трифонов на сцената на политиката, е все едно някой да играе кючек в театър „Ла Скала“ в Милано. Трифонов е с его колкото Айфеловата кула, но представете си една надуваема Айфелова кула, която постоянно се надува от неговите сценаристи, които неуморно въртят опашки около него, като кученца от породата Чихуахуа. Гледат го в устата и му създават един нереалистично, идеализиран образ, в който дори той самият понякога не вярва. Затова Трифонов от време навреме подритва тези кученца, прекъсва ги безцеремонно, за да не би да кажат нещо, което той не разбира или просто да не изпъкнат над неговите месиански прозрения. Нарцисът не обича другите да говорят, така губи нещо от собствения си образ. А целият му поглед е концентриран именно и единствено там. Трифонов е дълбоко комплексиран човек, той е безкрайно несигурен в себе си, но за да балансира това си усещане, постоянно търси слабости в другите. Иронизира ги с навъсен поглед на фалшив Зевс, опитвайки се да ги накара да се чувстват незначителни. Неговата антропология на надуваем мъжкар, с изкуствен пластмасов пенис, рисува най-точния образ на онези постсоциалистически мутации, където бързото забогатяване, безогледното нарушаването на нормите и законите създаде уродлив идеал на успелия човек.

Национални телевизии и кабеларки, започнаха да легитимират мощно избуялата простащина, да я превръщат в модел на поведение. Реклами и реалити програми, показват скъпия автомобил, луксозните дрехи, агресивния сексапил като модел на реализирания човек. Там някъде се подвизава и „патриотичния“ образ на Диньо от Ямбол. Зад отблъскващата и нечистоплътна демонстрация на луксозен начин на живот стои тарикатът, пичът, татуираният до ушите простак, който кара скъп мерцедес и успешно живее извън правилата. Най-често е заобиколен от едрогърди силиконови певачки или плейметки с мозъци на колибри. Когато безумието и деградацията обхванат целия пейзаж, нормалното и безумното стават почти незабележими. Всичко се смесва в някаква жълто-кафява гама, където мегапростащината циментира и бетонира все по-големи територии.

Националната телевизия и кабеларките, започнаха да легитимират мощно избуялата простащина, да я превръщат в етно-индификатор

В кича има нещо приспивно и упояващо, тъй като той е по-близо до подръчното, битовото и ситуативното. Там нямаш нужда от размисъл, от дълбинно вникване в съдържанието. Чалгата представлява еклектика от фолклорни и ориенталски звуци, в която телесно-сексуалните внушения вървят успоредно с материалното изобилие. Без сантиментални и романтични усуквания. Това е култура на настоящето, на момента, на леката приятна болка в слабините, на щастливия миг, на „случайно“ заголеното бедро – все неща които директно ти „бъркат в душата“. Това е мястото, където можеш да изконсумираш, да изчукаш и подлъжеш света с мераците и патоса на някой Кондьо или Мария. Трифонов като един навъсен и морален гуру, всяка вечер излизаше с космическо самочувствие и мутренска походка на сцената на своето шоу. Бе превърнал част от националния ефир в огромна помийна яма, събираща цялото национално празнодумие, циничен хумор и тотален кич, близък до сумрачните периферии на хората от гетата. Хуморът на шоуто бе отблъскващ, клозетен и първосигнален, а когато го забъркваха с някакви патриотични подправки, веднага се превръщаше в едно от най-отвратителните и бездарни неща, показвани някога по българската телевизия. В основата на чалга културата стои внушението, че когато си прецакан, единственото спасение да излезеш от това положение е, когато сам ти прецакаш всички останали.

Подобна мегапростащина, самохвална, самонадеяна и бездарна до смърт, може да вирее само в една социо-психологическа и културна среда, в която критериите са безкрайно размити. Чалгата и политиката са се превърнали в един общ балкански сироп, който често ни показват по най-различни поводи по телевизията.

Дори Митьо Пищова, който е като един Стив Джобс сред простаците в България, ми се струва по-безобиден, защото често сам не си вярва и се смее на собствените си лъжи.

Най-опасен е самовлюбеният и самонадеен простак. Защото винаги се намират наивни сомнамбули, които да му повярват и да тръгнат след него. Определено мисля, че Трифонов няма никакви шансове да управлява страната.

Но ако българското изборно безумие все пак го направи управляващ, то ще спрем или най-малкото ще объркаме мисловните часовници на цяла Европа.

За мен беше чест…"

 

Няколко думи и за бъдещият политик Слави Трифонов. Да излезе Слави Трифонов на сцената на политиката, е все едно някой...

Публикувахте от Петър Ангелов-Дарев в Четвъртък, 8 октомври 2020 г.  

Коментари (11)

съгласен Абсолютно вярно, мутрата Трифонов е изключително подходящ образ, с който ДС да замени другия си слуга мутрата Борисов. Идеален образ за поредната подмяна.
03.01.2021 15:35 / Отговор
Анастас #
Пойбааме БСП-ДПС-ДС вече 2-3 петилетки.
ДСБаркте останаха без долни гащи, щото и тях пойбааахме.
ДеБъйците са една идея по еротични от педераса Кънев - пойбааме ги в момента.

Туй Ви е проблема - ГЕРБ-СДС !!!??

(отегчително пойбааащо Костовашки дебъйци)
03.01.2021 15:43
Та те двамата си бяха и приятели, Славчо Чалгата и Боцето Бандита. Лика са си прилика!
03.01.2021 16:52
Анастас #
2-3 петилетки изглаждаше черепите на
родените между Лукановата и Виденовата Зима.
Ще си го изберат, като стой та гледай !
КОЙ избра Бареков ??!!
Възпитаниците на автото, сградото, механото и стъклото ....
Автоджамбази, гумаджии, тенекеджии ... и силиконовите им държанки.

(социологически - не'социалистически)
03.01.2021 15:38 / Отговор
Тартаковер Съсипваща е бясната завист на неудачника към успелия. Трифонов е познат не само в България, а предаванията му се следят в Испания, САЩ, Великобритания, дори в Сингапур. Не споменавам някои балкански страни. А този автор едва ли е познат някъде, сигурен съм че тук коментиращите за първи път го научават. Може да има някакви литературни награди например "Сливенска есен 2003", "Дончо Нунев 2009", " Симитлийска поляна", може да е превеждан например на македонски, но популярността му стига дотам.Затова със страстна злоба е избълвал тази копрофагия към едно от най-познатите лица в държавата.
А дали Слави ще спечели изборите и дори да ги спечели едва ли ще приеме да бъде премиер, това е извън възможностите на този човек да отгатне. Но за да пише с такава омраза, вероятно смята Бойко за най-успешния, мъдър и прекрасно възпитан премиер, човек от чиято мъдрост европейските политици могат да се учат. Сигурно писателската му муза се вдъхновява от него? Кой да ти каже ?
03.01.2021 18:25 / Отговор
Ама разбира се! Предаванията на Слави са с такава известност, че се изучават и на Позитано! Дори и емблематичния Другар Тартаковер си е признавал, че ги следи и се вдъхновява от тях...
03.01.2021 18:30
АБЕ ТАРТАКОВЕР, КОЙ КЮЧЕК НА КУКУ-СЛАВИ ТЕ КЕФИ НАЙ-МНОГО.....? ................................ ГОЛЯМА КЛАСА СИ.!.........
03.01.2021 19:09
той Тартаковера отговаря за авторите. Фалшивите ви герои вече излизат от мода. Дано по-често да се чуват смислените думи като на непознатия ни автор по-горе. Кичът да се нарича кич, подмяната - подмяна.
03.01.2021 20:16
Таракане, Верно е , че Дългият Чалгар е синоним на "успелия", за цяло едно чалгарско поколение! Мечтата на всеки завършен "дебил"... прост човек , с много пари!
03.01.2021 20:41 / Отговор
Stefan Да искаш благото на народа си е благородно. Но да го постигнеш това благо, чрез управление, е самонадеяност. Доволно трябва за си си повярвал, за да посегнеш към правене на партия, напътила се да лапне властта.

Трифонов е забележително състрадателен. Никой да не спори с мен, знам за благотворителността му, и тя е в пъти над средната.
Да управляваш, обаче, не е като да разпределяш собствените си средства, както намериш за добре. А трябва да имаш умение - да хармонизираш стотици противоречиви интереси.
Това Слави не може. Той е сърцат, но би се предал едва на третата по-завързана ситуация, и непременно ще изхвърли бебето с мръсната вода или ще палне юргана, поради бълха.

Каквото да плюе по Борисов, той най-добре знае и усеща, че по-як премиер не сме имали. Аман от добре говорещи Йес мени и ученоглави песоглавци с по три езика и нулева мъдрост. Само Н.В. бе превъзходен във всяко отношение, но го прогонихме с простотията си.
04.01.2021 07:39 / Отговор
. . . Със сигурност е "състрадателен", само че много сервилен и поръчков, а замирише ли му на пари , по-голям "патриот"от него няма! Особено към майките с "уврежданията", когато тръгнат да свалят властта! Слави няма какво да го мислим, него злобата която трупа ще го изяде отвътре! Отдавна трябваше да спре с тези простотии и да мисли за здравето си,а и може да си го позволи!Тези поръчкови послушници, които са на хранилка около него, няма да го оставят на мира.
04.01.2021 10:31

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още