Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Да пропуснеш шоуто: Какво загуби Радев от Шоуто на Слави?

Мрежата

Да пропуснеш шоуто: Какво загуби Радев от Шоуто на Слави?

Снимка:

Текстът е публикуван в 24novini.bg

След големите протести в цялата страна срещу високите цени на горивата, прераснали в недоволство срещу системата на управление и скъпия живот, водещият Слави Трифонов покани ръководителите на трите власти Цвета Караянчева (председател на Народното събрание), Румен Радев (президент), Бойко Борисов (Министър-председател), Сотир Цацаров (Главен прокурор) и Мая Манолова (Обществен защитник) да бъдат гости в предаването му и да отговорят на въпросите на обществото.

От всички само президентът Румен Радев е избрал да не участва в предаването, което е вечерно телевизионно шоу. Дали жанрът шоу притестява държавния глава? Дали фактът, че е Шоуто на Слави - предаване, на което политическата класа гледа с насмешка, защото смята, че политиката е твърде високо нещо за нисък жанр като шоу? Дали това, че основният му опонент - Бойко Борисов - приема да участва? Дали това, че всички поканени ще участват, а президентът не иска да е като всички? Трябва да се пита...

Да пропусне Шоуто е като в онази реклама на банков кредит с кола и кокошка: твърде нисък жанр, твърде високи участници; твърде късно, твърде рано; твърде много иска (и ще му проличи), никак не иска (и ще му проличи); ще му се смеят, няма да му се смеят (а то е лошо да не ти се смеят, като си в шоу); твърде много други, твърде малко други; твърде опасно с тези протести, твърде опасно, ако наближава да правиш служебен кабинет...

Причината да пропусне Шоуто не стана ясна и от писмото на шефа на неговия пресцентър, в което той просто информира, че президентът няма да отиде. Да беше предложил друга форма поне...

И започнаха загубите на президента от отсъствието му.

Слави Трифонов и сценаристите все пак зададоха зрителските въпроси към Радев по важни теми като зависим ли е президентът от лидера на БСП Корнелия Нинова, има ли съпругата му кабинет в президентстовото и назначена ли е на работа там, защо не е наложил вето на медийния закон на Пеевски, лобирал ли е за самолетите "Грипен" и други. Всички, впрочем, касаещи публичния ресурс и правомощия на институцията му, следователно закономерно пораждащи интереса на хората.

Радев може и да успее да обясни отсъствието си, пропуснатите ползи, обаче, не би могъл да компенсира.

1. Пропусна да достигни нови симпатизанти. С участието си Радев би получил достъп до публика, до която иначе трудно достига. Предаването на Слави Трифонов се гледа от повече хора, които не следят ежедневно политиката и дори трудно се сещат за имената на гостуващите елитни политици. По подобен начин изглежда групата на негласуващите и ако Радев си мисли, че тази група не му трябва на негова страна, очевидно в политическото си бъдеще не може да пребори корупцията например, за която все пита премиера. Защото точно корупция без широка народна подкрепа не се преборва.

2. Пропусна да се възползва от първенството си в дискусиите. Като коректив на управлението, той можеше да набере точки ден преди отговори да дава премиерът Бойко Борисов и другите. Дори повече: да постави важните държавни въпроси към следващите участници и да се възползва от първенството си в седмицата на политически разговори при Слави Трифонов. Пропусна.

3. Пропусна да покаже, че е на страната на усещащите несправедливост хора. Радев пропусна да постави важните за хората въпроси. Управляващите наричат хората извън избирателите си "периферия", но в нея е силата на всеки, който иска да бъде нов център на власт. Защото периферията винаги е по-голяма от симпатизантите на ГЕРБ. Като пропусна Шоуто, Радев не показа рефлекс за властово позициониране. Двойка на пиара не, а на политическите му съветници!

4. Пропусна да покаже на Борисов, че застрашава лидерството му в държавата. В момента социолозите посочват като единствени алтернативи на Борисов именно президента Радев и Слави Трифонов. Показването на двамата - президент и водещ - заедно би било знак към управляващите, че бъдещето не е така безалтернативно, както му се иска на Борисов. А като си казал веднъж, че ще изчистиш ГЕРБ от изпълнителната власт, в или извън Шоуто хората дебнат да видят дали ще ти стиска. Колко по-голяма грешка да можеш да допуснеш в политиката от отказа да оспориш статуквото?

5. Пропусна да се покаже като президент на всички граждани.
Не просто Радев, който не се страхува да се изправи срещу въпросите на гражданите, а който си дава сметка, че пропагандата на ГЕРБ го свързва устойчиво с БСП и Радев трябва незабавно да поправи щетите. Точно обратен образ, обаче, видяха зрителите снощи – криещ се президент, чиято жена има офис в президентството, без да има право на това. И чиято „шефка“ е друга жена – издигнала кандидатурата му за президент. И остави пропагандата без съпротива.

6. Като пропусна Шоуто Радев бетонира Борисов. Сега хората ще казват: "Борисов отиде при Слави, всички отидоха, Радев се скри".

7. Пропусна да се покаже като недосегаем за корпоративните интереси на БСП и ДПС. Ако беше отишъл в Шоуто, можеше да говори така, че на ДПС и БСП да им стане ясно, че той "кара влака". Иначе КОЙ го кара, се чудят хората. Особено след липсата на вето върху медийния закон на Пеевски. А да покаже, че не зависи от ниКОЙ е важно спрямо конституционните му функции - президентът връчва мандата за сформиране на правителства - на служебни правителства в това число.

8. Пропусна да опровергае, че е елит с 11 хиляди лева заплата. Дори да наречем това малък пиар-проблем и да оправдаем някак, че не отиде на тази популярна трибуна, за да опроврегае слуховете за себе си, жена си и зависимостите си, остава по-големият проблем: Радев пропусна да "слезе при народа". Докато народът си е по домовете и си пие ракията, преценява кого да пусне при себе си. И не пуска политици за повече от 30-те минути вечерни новини. И понеже Радев не ходи при народа и през другите народни канали - Фейсбук, Туитър, срещи на живо, в мола, в парка, на улицата, включвания онлайн, той пропусна и телевизонния канал, чрез който можеше да седне директно на диваните - до хората.

Така Радев остави впечатление, че е елит. Колко повече може да сгреши един политик?
Докато Борисов тази вечер ще говори като премиера на народа.
"Аз съм прост, и вие сте прости - затова се разбираме" са думите, с които Борисов отдавна седна на диваните на народа. И затова народът го държи там 10 години. Не, не трябва и президентът да прави така. Трябва повече - да намери по-почтената формула от грубия популизъм да спечели народа си. Явно обаче още не я е открил.

Ето как, пропускайки Шоуто, Радев показа че има проблем. Голям. И политически. А от снощи - и видим за народа. Президентът е само зрител на шоуто. Точно на това се надяваше Борисов.

Текст на: Лина Димитрова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още