Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Dailyguardian.ca: Отървала ли се е България от ъндърграуда? Маджо ли наднича зад Петков?

Мрежата

Dailyguardian.ca: Отървала ли се е България от ъндърграуда? Маджо ли наднича зад Петков?

Dailyguardian.ca: Отървала ли се е България от ъндърграуда? Маджо ли наднича зад Петков? - Tribune.bg

Силни криминални фигури от 90-те надничат зад раменете на новото правителство, пише сайтът Dailyguardian.ca.

Колкото и политическите анализатори на Балканите - и в частност тези в България, да твърдят, че са приключили мрачния преход от комунизъм към демокрация с „Промяната“, имената на ъндърграунд фигурите, изградени през 90-те от бившите комунистически репресивни служби, пак се появиха в активния икономически живот на малката балканска страна.

Приватизацията, преминала под сянката на престъпните групировки СИК и ВИС, действащи като първите частни застрахователни компании, но работещи с рекет, в момента се счита за неуспешна, а ключовите предприятия все още са в ръцете на хора, излезли от спортните зали и нощните клубове, а не от университетите.

Разбира се, членството на България в Европейския съюз и НАТО до известна степен ограничи дейността на сенчестия бизнес, а спортните екипчета отстъпиха място на „бели якички“. А в бухалки се превърнаха самите държавни институции… Но и днес много фигури от СИК не само са запазили силните си позиции, но дори са разширили и легализирали бизнеса си.

Сред бившите шефове на СИК се откроява най-вече името на Младен Михалев - Маджо. Твърди се, че той притежава бизнес на стойност стотици милиони, а по-голямата част от имуществото формално е собственост на подставени лица. С идването на сегашното коалиционно правителство, оглавявано от възпитаници на Харвард, се роди надеждата, че зависимостта на бизнеса и държавата от фигурите на ъндърграунда ще бъде прекратена.

За съжаление, много наблюдатели в балканската държава вече започват да коментират, че зад раменете на новия премиер Кирил Петков надничат участници в СИК и по-специално – Младен Михалев-Маджо.

„Промяната“ в един момент се оказа просто нов политически чадър над старите герои на прехода и никакви антикорупционни доклади или санкции от САЩ и ЕС не могат да ги спрат. Преди половин година, по повод изчезнали милиони за строителството на магистрала „Хемус“, МВР обяви, че банката, от която са изтеглени милионите „чували“, е свързана с „бивши съратници на бившия премиер Бойко Борисов“. Според Bird.bg става дума за Интернешънъл Асет Банк, свързана с Маджо.

По неофициална информация Маджо има преки контакти с новия премиер и благодарение на тях, въпреки знаците от САЩ, неговата банка е една от най-силните в страната в момента.

От всичко, което се случи от началото на мандата на новото правителство, можем да подозираме, че въпреки официално заявеното им желание за промяна, промяна има само в обитателите на Министерския съвет и министерствата, а прикритият ъндърграунд възстановява управлението в държавата, се казва още в анализа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети