Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Дилов: Война е, глупако! Трябва ли да тръгнат военни камиони с трупове по улицата, за да повярваме?

Мрежата

Дилов: Война е, глупако! Трябва ли да тръгнат военни камиони с трупове по улицата, за да повярваме?

Текст от онлайн изданието на Любен Дилов-син*

Когато кажем „нямаме държава“, или – по-модерното – „няма такава държава!“, ние всъщност описваме собствената си неспособност да си подредим общия живот и отношения. Тази неспособност се разпростира от етажната собственост до етажа на президента. Тя се корени в удивителната и характерна само за нас поговорка „като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар“.

Основава се и на прозрението, че децата горе-долу ни се получават, защото са от малкото неща, които не правим с ръцете или ума си.

Удивителното е, че иначе сме народ от съобразителни хора, бързо възприемащи новото, общо-взето безстрашни и склонни на самопожертвование в името на каузи и идеали. Историята ни отпреди 1945-а  изобилства с примери в тази посока. С личен героизъм, а и колективна мъдрост, като Търновската конституция например.

Какво ни става в днешни дни?!

Само вземете начина, по който днес обществото приема обявените мерки срещу грипа до 21 декември. Добри, или лоши, това са стъпки, премислени дълго (според мнозина прекалено дълго) и неизбежни, ако искаме не толкова да ограничим заразата, колкото да дадем възможност на изтощената ни здравна система да лекува болните.

Още от пролетта беше ясно, че когато Мутафчийски каза „яко ще се мре“, не го каза, за да плаши безстрашната Бенатова, а защото прости математически модели и достъпната информация за разпространението на Covid-19 предсказваха класическа пандемия с особено голямо разпространение. Нито първата, нито последната в историята на човечеството, но напълно изненадваща за разглезеното състояние, в което ни сварва.

И сега, когато наистина яко се мре – най-яко в света, даже, според някои изчисления – мнозина от нас продължават да мислят, че цялата тази история е някакъв заговор на държавата лично срещу тях. Като знаменитият герой на Джоузеф Хелър от „Параграф 22“, който в разгара на войната, представете си, твърди, че искат да го убият…

***

И днес, когато чуя таксиметровия шофьор да въздиша по адрес на мерките: „искат да ни убият“, все ме напъва да му изкрещя: Война е, глупако! Искат да убият всички ни и не държавата, а невидимата гадинка, дето се убива със сапун! Трябва ли да тръгнат военни камиони с трупове по улицата, за да повярваме?

Собствената ни глупост ни убива всеки ден.

*Публикуван е само откъс от целия текст на автора  


Коментари (13)

Stefan Браво за позицията, не съм се и съмнявал де.

Жив да си, господин Дилов, и употребявай влиянието си да изцеряваш обсебените от бесовете.
27.11.2020 11:58 / Отговор
тфлъ, тфъ, тфлъ... и цял живот с името на баща си...напреди и нагоре, към следващото соаренце с менекенки (разбирай най-обикновени разпоретини)...инак бакшишите му виновни...(следва една семинарска)
27.11.2020 12:16 / Отговор
Аут! Жалък хейтър, темата, глупако!!!
27.11.2020 13:24
Отговор Оли ,много отдавна вече не знаят кой е баща му!
27.11.2020 14:36
Тартаковер Когато желаейки да покажеш "колко си умен", наричаш събеседника си глупак, проличава единствено колко си жалък подражател. Защото същото обръщение беше използвано от Бил Клинтън, при това още преди да стане президент. Но, хайде да не издребнявам пред този парвеню, внушил си, че е най-интелигентния и хаплив човек в държавата. Просто ще вляза в неговия стил и ще му задам един простичък въпрос. Можеш ли да дадеш смислен отговор, глупако, на въпроса: Защо в България измират най-много хората? Защо при 100 болни, 2,5 % трябва да очакват леталния край, докато в други държави със същите,че и по-разхлабени мерки, загиват едва 0,5 % ?
Знам, че за всичко имаш готов отговор. Както древногръцките софисти. Бедата е, че си несъпоставим с тях и си един обикновен самовлюбен празен дърдорко.
27.11.2020 12:56 / Отговор
Ай сиктер, цЪрвено говедо! Импийчмънт-капичване на Фатмака!
А на теб Татарликоверче само Киро Бизона може да ти обясни, някои задни положения с прости и въртеливи движения.
27.11.2020 14:36
Защото Защото, хората са съзнателни и спазват ограничения без да им налагат мерки! Защото при тях никой не крие данъци и осигуровки и здравната им система е много по-стабилна и богата.!
27.11.2020 15:55
коментар Абе ние си имаме държава, ама нямаме президент ,и на всичкото отгоре журналистите половината поне, че и повече, за нищо не стават защото са платени да лъжат, мамят, да правят циркаджийщини като др.бенатова , канна рачева правещи сензации за президента си!Така, че България си няма Президент, а има една фигура играеща подобна роля за бкп , и кгб/Путин!
27.11.2020 13:01 / Отговор
Разпутин България си няма Президент, но пък си има пРезидент! Смело след него и среща на Шипка догодина с вдигнат юмрук.
Ако сме намалели, Отровното трио ще допълзи до там, може и Майка, /ако не гони джипката на Б. Борисов /...
Ей, червенотиквниковчета, не унивайте! Все пак ще има РЕДОВНИ избори! :) Тогава ще се броим, ако си слагате маските, де!
27.11.2020 17:36
Пацо Всичко това сме го чували, глупако...
27.11.2020 13:41 / Отговор
Неадекватно! E, и ???
27.11.2020 13:46
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още