Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Димитър Стоянов: "Продължаваме Промяната" със завиден антураж от съветници в МС

Мрежата

Димитър Стоянов: "Продължаваме Промяната" със завиден антураж от съветници в МС

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов

 

"Продължаваме промяната" със завиден антураж.

Съгласно приетите изменения в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, обнародвани в "Държавен вестник", за политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков е предвидена численост от 17 души.

Още 12 души за ПК на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова.

И още шест думи за останалите вицепремиери, част от които разполагат и с кабинет по министерствата си.

Също така няма промяна в числеността на общата и на специализираната администрация на Министерския съвет, към която премиерът, вицепремиерите и техните кабинети могат да се обърнат за всяка необходима информация и съдействие по икономически, правни, социални и други въпроси - 184 души обща администрация и 189 души специализирана администрация.

В периода 2017-2021 г. в политическия кабинет на Бойко Борисов работеха между 3 и 4 съветници, един парламентарен секретар и началник на кабинета.

Между 2 и 4 души работихме в съветническо и експертно качество към кабинета на вицепремиера Екатерина Захариева. И един началник на кабинета.

При вицепремиера Каракачанов в МС имаше само един съветник и един началник кабинет.

В различните години, първо при Валери Симеонов, а после при Марияна Николова, последователно като заместник министър-председатели по икономическа и демографската политика, работеха между 5 и 6 човека.

Не ясни две неща - как разширената численост на политическите кабинети в Министерския съвет и липсата на каквато и да е била промяна в числеността на общата и специализираната администрация на МС се вписва в заявката на кабинета "Петков" за намаляване на работещите в държавната администрация?

Редно е да се отбележи и друго - утвърдената от Народното събрание и разписната в УПМСА структура на Министерския съвет гарантира поне между половин и една година административни размествания, търсене на сгради и помещения, писане на устройствени правилници, вътрешни и кадрови промени, уреждане на спорове, процедури и т.н., докато предвидената от кабинета "Петков" структура може изобщо да започне да работи ефективно по ежедневните въпроси, камо ли да предприема някакви по-значими реформи.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема