Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Твърдението „България е на последно място по ваксинации“ не отчита, че при нас са заделени и втори дози

Мрежата

Твърдението „България е на последно място по ваксинации“ не отчита, че при нас са заделени и втори дози

Снимка:

От профила във Фейсбук на Димитър Стоянов от Института за дясна политика                    

Твърдението „България е на последно място по ваксинации“ (след един много силен старт от наша страна в първите дни на януари като брой и покритие) трябва да отчете една подробност. Ваксините на Pfizer и Moderna, които се прилагат, включват поставянето на две дози през определен интервал от време, за да се образува необходимия имунитет. Докато редица държави взеха решение да ваксинират колкото се може повече хора с първата доза на ваксината, решението, което е на Националния ваксинационен щаб включва гарантирана втора доза за всяко едно лице на 21 ден след поставянето на първата.

По този начин се осъществява пълното спазване на изискванията и на производители, и на Европейската агенция по лекарствата. От Pfizer и BioNTech предупредиха още в началото на януари, че все още нямат клинични доказателства колко ефективен имунитет се придобива, ако втората доза бъде поставена в интервал по-късен от 21-вия ден след първата. Доказано е само, че ваксината може да бъде ефикасна, ако втората доза се получи в срок до 42 дни след първата.

Производството и доставката на ваксини на този етап все още е ограничено и ние прилагаме абсолютно всяка ваксина, която получаваме по страна на сключеното посредством Европейската комисия споразумение. Възможно е да възникне забавяне при пристигане на нови количества ваксини. Вече стана известно и решението на италианското правителство за съдебни искове срещу произвеждащи ваксини компании заради забавяне на доставки. Забавянето на новите количества от своя страна може да възпрепятства възможността за поставяне на втора доза. В този смисъл всяко едно ваксинирано лице в България на този етап, което получава първата доза на ваксината, има гарантирано получаване на втората доза.

Разбира се, всеки разумен човек иска достъп до колкото се може повече ваксини и колкото се може по-бързо ваксиниране, приключване на пандемията и връщане към нормален живот. И на този етап най-полезното нещо, което би могло да се направи, е да се започне масова информационна кампания за ползите от ваксинацията срещу COVID-19, която да контрира галопиращото разпространяване на фалшива информация и конспирации.                            

                                                                                                                                                      


Коментари (8)

ГЕРБКП Този е поредната комсомолска мишка, която целува ръка на бащицата, за да се издигне. Глупостите , които е изписал граничат само с ума на Борисов. Онзи ден 18 ваксинирани за денонощие. Последни в ЕС и дори след държави, които не са членове на ЕС.
Това е поредният провал на другаря Борисов и шайката му да защити хората. Но какво да е друго, след като години наред същите хора грабят, унижават и убиват българските граждани. Оставка!
25.01.2021 14:38 / Отговор
Отнася се за ГЕРБКП, който е Тартаковер и още сума ти позитански тролове тук
25.01.2021 14:52
Надблюдател А Ма, руско уруспийо/ГЕРБКП/, довчера ревяхте, че ваксините били вредни, а от днес взехте да ревете, че не ваксинират достатъчно! На какво разчитате, че другите са по-тъпи от вас ли? Объркал си сайта!
25.01.2021 14:58
ГЕРБКП Не, разчитам, че ти си тъп и си измисляш кой какво е казал, за да оправдаваш престъпленията на твоята червена мутра Борисов.
25.01.2021 15:54
Е, бре, Тартакович! Сопри се малко бе!
25.01.2021 14:50 / Отговор
. . . С приближаването на изборите, и миризмата на руски боклук ще става все по-голяма! Отделен въпрос ,че са толкова тъпи, че освен да си пускат миризмата, за друго не стават!
25.01.2021 15:01
до предишния ГЕРБерски кремълски боклуци, какво да ги правиш, друго не могат.
25.01.2021 15:55
Забелязах че новата опорка, най-вече сред прокопиевите фенове е провала на ваксинирането и колко сме последни. Като някакви хиени седят и чакат в нещо хубаво да сме последни дори за ден, и в нещо лошо да сме първи и завиват. Ваксини има от 3-4 седмици и това е някакво чудо на науката, което можеше да не се случи. То се случва не благодарение на сервитьорките, фитнес инструкторите и инфлуенсърите, особено не на хибридчиците, а на едни други полезни хора - на мисълта и на бъдещето. Колко очаквате да са ваксинираните за това време - 5 милиона? Вместо да благодарим на Господ и на учените, че имаме шанс и надежда, да си седнем на задните части да си изчакаме реда като оставим институциите да работят, трябва да слушаме постоянно някакво циврене.
25.01.2021 18:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още