Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Димитър Стоянов: Заявките на Русия пак показаха разнобой в кабинета „Петков“, ще има оправдания

Мрежата

Димитър Стоянов: Заявките на Русия пак показаха разнобой в кабинета „Петков“, ще има оправдания

Димитър Стоянов: Заявките на Русия пак показаха разнобой в кабинета Петков, ще има оправдания - Tribune.bg
Снимка:

Правителство, в което е наличен такъв разнобой, просто не е правителство

От профила във Фейсбук на Димитър Стоянов

 Двама действащи министри от кабинета застанаха на противоположната на премиера Кирил Петков позиция, която той вчера изказа пред народните представители по повод заявките на Русия спрямо България и НАТО.

Министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че „този тип изявления се правят регулярно и не трябва да бъдем толкова чувствителни“, визирайки изявлението на външния министър на Русия Сергей Лавров вчера.

Днес Корнелия Нинова, заместник министър-председател и министър на икономиката на индустрията, призова партньорите от коалицията да се придържат към коалиционното споразумение в частта му за отношенията с Руската федерация. Там управляващата коалиция (включително и "евроатлантиците" от ДБ) дословно е копирала становището на БСП във връзка с Русия, което говори типичните общи приказки за "възстановяване на диалог", "сътрудничество", "развиване на равноправни отношения", без да засяга темата какво би последвало от някаква евентуална ескалация.

Преди време бях заявил колко опасно за България ще е правителството да не може да говори в един глас и да има единна позиция именно по отношение на външната политика. И това се случва за пореден път при кабинета "Петков". Виждаме една позиция, която е изказана от министър-председателя Кирил Петков, виждаме съвсем различни позиции, изказани от негов заместник и от негов министър.

Много вероятно е отново да последва оправданието, че това е "лично мнение" и не засяга правителството.

Но това е пореден пример за разнобой на принципна основа. И правителство, в което е наличен такъв разнобой, просто не е правителство.

То е временна група по интереси на хора, които са се събрали да разделят едни постове и едни пари. И да отидат на избори щом мине първият цикъл от обществени поръчки и възстановяват добрите стари традиции на БСП в тази област по линия на "Батко и братко".

От всичко това губи единствено България. Кирил Петков говореше в Народното събрание, че в някакви разговори в Брюксел (по негови думи май частни разговори), някакви партньори му благодарили, че вече България е "предвидим партньор".

Какво може да бъде предвидимо в една позиция, след като министър-председателят не е способен да обедини дори собственото си правителство около единна позиция?

И, да, нека да напомня - по време на кабинета "Борисов"-3 България изгони рекорден брой руски шпиони, бяха повдигнати първите за десетилетия наред обвинения за шпионаж в полза на чужда държава (благодарение на работата на службите), разходите за отбрана минаха 2 процента от БВП, каквото е изискването на НАТО, България поръча нов боен многоцелеви изтребител, започнаха проектите за нова бойна машина за пехотата, обновяване на ВМФ, вдигнаха се заплатите на военнослужещите.

Не знам какво "предвидимо" би направил Кирил Петков, за да постигне този стандарт. Той дори не може собственото си правителство да направи предвидимо в позициите му, камо ли да направи крачка напред към нещо.  


Топ новини

виж още