Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Националите на Косово са в клубове от добрите европейски първенства

Мрежата

Националите на Косово са в клубове от добрите европейски първенства

Снимка:

Коментарът е на Димитър Вучев, Фейсбук

Само човек, който не следи футбола, може да се изненада, че Косово ни победи. В състава им има един играч от косовското първенство (третият вратар) и един, който играе в бивша Югославия (в шампиона на Хърватия Динамо Загреб). Всички останали са в клубове от добрите европейски първенства. Никакво значение няма кога е създадена държавата им.

Но това изобщо не е важно. Българският футбол е като БДЖ. До един момент работи някак си, не е лош, чат-пат постигне някой успех, но с течение на времето се налага да сработи на пазарен принцип и се проваля тотално.

Футболът стана истински феномен, когато го откриха по-масово американците - някъде към '80-те години. После направиха световно там и спортът се превърна преди всичко в шоу и бизнес. Нашият футбол функционираше прилично до един момент и после просто се провали пред пазара. Нещо, което не се случи например в държавите от бивша Югославия, защото имаше адекватно бизнес планиране. За сведение, през 2008 г. посоченият по-горе Динамо Загреб продаде 22-годишният тогава Лука Модрич - актуален носител на Златната топка - на Тотнъм за 21 млн. евро. Днес, приблизително толкова са бюджетите на Левски и ЦСКА взети заедно.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив