Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Dirty Bubble Media: Предупреждавахме ви за NEXO!

Мрежата

Dirty Bubble Media: Предупреждавахме ви за NEXO!

Dirty Bubble Media: Предупреждавахме ви за NEXO! - Tribune.bg

Блог, публикуващ разследвания и анализи за търговия с крипто валути, свърза основаната от българите Антони Тренчев и Коста Кънчев корпорация NEXO с руска фирма, чийто собственик е уличаван в измама в миналото, съобщава „Блиц“.

Ето и публикацията:

Dirty Bubble Media пише, че няколко крипто борси, както и крипто банката NEXO, си партнират със съмнителни офшорни компании. Според журналистическо разследване за такава компания може да се смята Advanced Cash Limited (Advcash).

Клиентите на Advcash включват крипто борсите Binance, Huobi, OKCoin и фирмата за крипто кредитиране NEXO. Оказва се, че тази компания, макар и законно установена в офшорната зона Белиз, всъщност се управлява от Източна Европа и най-вече от Русия. Advcash наскоро беше в новините поради връзката си с Binance, пише още блогът за крипто финанси.

През април 2022 г. агенция „Ройтерс“ съобщи, че Binance има близки отношения с руското разузнаване. От своя страна Advсash беше идентифицирана като компания за обработка на плащания, улесняваща трансфери в рубли към Binance.

Партньорството между двете се състои в това, че чрез Advcash, клиентите на Binance могат да депозират и теглят рубли с помощта на банкови карти. Проверка установява, че макар Advcash да е регистрирана в Белиз, то има данни, че от 28 служители на компанията, осем са базирани в Русия, седем в Украйна, трима в Естония.

Освен това около 30% от клиентите на компанията са от Русия и други страни от ОНД.

Dirty Bubble Media посочва още, че Advcash предлага своя собствена услуга за крипто влог с опцията за получаване на лихва. Тази опция се предлага чрез партньорство с NЕXO, пише в публикацията на блога от 23 януари.

Според изданието една от услугите, които Advcash предлага, е трансфер на парични средства чрез заобикаляне на съответните банкови процедури.

Блогът акцентира върху това с оглед проверката спрямо NEXO, свързана с предлагане на услуга за извършване на финансови трансфери, които осигуряват преодоляване на международните санкции, наложени спрямо руската банкова система след началото на войната срещу Украйна.

Отбелязва се още, че Advcash е предлагала закупуването на предплатени дебитни карти за крипто валути, които запазват анонимността на собственика им.

Dirty Bubble Media твърди още, че Яков Битон, управляващ компанията Advanced Cash Limited (Advcash), бил уличаван в предходен период в измама.

От Dirty Bubble Media са установили втора услуга, идентична с тази за онлайн разплащания Advcash, наречена Mercuryo. Според авторите на публикацията, собствениците и на двете са свързани с Русия и в близкото минало са били уличавани в измами с крипто активи.

В заключение от блога обръщат внимание върху „странните съвпадения“ за съществуването на две платежни услуги с достъп до най-големите крипто борси в света, като и двете са свързани с руската страна и с предходни случаи на измами в сферата на криптофинансите.

От Dirty Bubble Media уточняват, че не могат да предоставят неопровержими доказателства, че чрез Advcash и Mercuryo, се нарушават наложени санкции или незаконни дейности.

„Въпреки това, като се имат предвид тесните им връзки помежду си, с поне една предишна измама и критичната им роля в по-широката крипто-икономика, смятаме, че регулаторите и разследващите може да искат да разгледат по-отблизо и двете фирми...“, пишат от блога за крипто финансиране.

В своя публикация от 12 януари - денят, в който в София се проведе акция на властите срещу NEXO, Dirty Bubble Media пише, че още през септември 2022 г. са предупредили, че криптобанката вероятно може да се намира в несъстоятелност.

Блогът твърди, че NEXO държи 95% от собствените си едноименни токени, което позволява да се отчита положителен баланс. „Бърз поглед върху разпространението на токени в Etherscan потвърждава това твърдение, тъй като основните адреси, държащи NEXO токени, са директно свързани с компанията“, пишат авторите от блога.

Dirty Bubble Media посочва още, че „токенът NEXO се търгува слабо на много съмнителни борси и че обемите, отчетени на най-големия пазар, MEXC Global, изглеждаха напълно фалшиви:

„Колкото и да е странно, когато разгледахме официалния Ethereum портфейл на MEXC Global, открихме, че той съдържа само 95 716 $ NEXO токена, въпреки че хоства ежедневни NEXO сделки на стойност няколко милиона долара. С други думи дневните обеми на търговия с NEXO на MEXC Global са приблизително 40 пъти по-високи от общия брой NEXO токени, които те държат в основния си портфейл.“

Един от основните призиви на NEXO за прозрачност беше техният „одит в реално време“ от счетоводната фирма Armanino, отбелязва блогът като припомня, че от компанията на Антони Тренчев и Коста Кънчев са отричали разкритията на медията, като са твърдели, че токените на NEXO са „по-малко от 10% от общите активи“.

От Dirty Bubble Media допълват, че компанията никога не е разкривала нетните си активи, а през декември 2022 г. от NEXO внезапно са обявили, че напускат САЩ заради „регулаторни проблеми“.

Блогът Dirty Bubble Media се ползва с високо доверие в крипто средите в цял свят. Независимата медия стартира работа преди повече от година и половина, което съвпада с поредицата от фалити на основните крипто борси.

БлицБлиц

 

БлицБлиц


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Nexo
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети