Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Доц. Георги Лозанов: От колективните бедствия е възможно само колективно спасение

Мрежата

Доц. Георги Лозанов: От колективните бедствия е възможно само колективно спасение

Снимка:

Георги Лозанов, Фейсбук

Пети съвет как по-лесно да си стоите затворени вкъщи. Спазвайте мерките! Казвам го, въпреки че съм критик на неубедителния публичен дебат какво точно ни се случва и как да се защитим. Заложихме всичко на една единствена карта – социално дистанциране (маските и дезинфектантите са част от него) и не е достатъчно това, че генерал Мутафчийски е заложил пагона си на същата карта.

Но от колективните бедствия е възможно само колективно спасение, няма как сам да се спасиш, особено в големия град, особено в София. И да е сгрешена стратегията, отклоненията не я поправят, а отнемат последния й шанс. И по-важното – не трябва да допуснем коронавирусът финално да отмени правовата държава. И хитрите днес да купонясват, докато наивните спазват изолация, а утре гладните да нахлуят в домовете, от които им замирише на яхния.

Не мога да повярвам, че възникна въпросът дали вярващите могат да не спазват мерките. Те в една лаическа държава като европейските, преди да са вярващи, са граждани и тъкмо като такива имат свобода на вероизповедание.

Вярата разчита на трансцедентални основания и не зависи от перипетиите на непосредствения ни опит. Вчера беше светъл Християнски празник – Цветница или Връбница, с голямо значение за нашата фамилия, която е основател на село Връбница (сега квартал на София). Поканих свещеник, който да отслужи водосвет на открито и ливадата и небесата за кратко си смениха местата.  


Коментари (1)

Жан Жак Претенциозна комплексарщина.Претенциозна снимка (небрежно преметнато сако зад рамо, въведено от Найо Тицин; само че и руският посланик се кипри в тази поза...). Витиевата критика на Националния щаб, но без посочена алтернатива. Бой на гладните по ситите, по руменрадевски.
14.04.2020 11:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още