Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Блиц: Двете лица на „министър“ Кирил Петков

Мрежата

Блиц: Двете лица на „министър“ Кирил Петков

Снимка:

Готиният Петков изпълнява желанията на Иво Прокопиев и притиска държавната банка за развитие

В интернет се върти една смешка със снимка на Кирил Петков под която има следния надпис: „Написах си биографията, прочетох я, разплаках се, как може да има толкова готин човек“.

Дали Петков е толкова готин човек не знаем, но едно е сигурно – няма толкова старателно изграждане на образ и мащабно лъскане на имидж, каквото медиите на кръга „Капитал“ спретнаха по отношение на своя „министър“ през последните месеци. И резултат естествено има.

Във Фейсбук се множат феновете на Петков особено в групите на жените над средна възраст. Да, възрастните дами явно виждат приликата на Петков с холивудската легенда Джон Траволта и това моментално ги превръща в последователки на българската или по-точно на българо–канадската реплика на прочутия американец. А бащата на Петков сподели пред медиите за своя син: „той с усмивка спря милиардите на крадците...“.

Но дали тази усмивка не е само лицемерен параван на истинското лице на „министър“ Петков. Слагаме министър в кавички, защото канадското гражданство на Петков е конституционна пречка същия да бъде министър, въпреки че вече четири месеца се подвизава като такъв в Министерство на икономиката.

Американският оригинал Траволта имаше един култов екшън-филм „Лице на заем“, в който брилянтно изигра ролята на садистичен наемен убиец взел с пластични операции „лицето“ на добрия агент от ФБР. Да не се окаже, подобно на холивудската класика, че и в родния български римейк усмихнатото лице на добрия „министър“ Петков е само за пред публиката, а истинското му лице е съвсем друга история.

Именно. Истинското лице на Кирил Петков е на поредната марионетка на олигарха Иво Прокопиев, перфектно инсталирана в изпълнителната, власт за да обслужва интересите на кръга „Капитал“. А за да не стане публична тази зависимост, медиите на олигарха Прокопиев скриха истинското лице на „министъра“ зад ежедневни медийни пластични операции, с които го превърнаха в клишето „няма толкова готин човек“.

И естествено първата задача на този готин човек – Петков, бе да удари няколко фирми кредитополучатели от ББР, за които Иво Прокопиев навсякъде тръбеше, че били свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Неговият враг номер едно. Пеевски в момента е санкциониран от американската OFAC.

Какво по-удобно за Прокопиев време да ликвидира финансово и дружествата, срещу които от години води медийна пропаганда, като „Булгартабак“ или „Техномаркет“.

И в двете дружества Делян Пеевски е имал някога дялово участие, но за кратък период от време, което е продал преди години. Това обаче не е достатъчно за разградския олигарх. Помним как политическото му прокси от „Да, България“ Христо Иванов атакуваше при всеки удобен случай цигарения холдинг, а лъжите и манипулациите се тиражираха в „Капитал“ и съпридружните му медии.

Злонамерената кампания неминуемо увреди търговската репутация на предприятието, като накрая над две хиляди работници и служители се изсипаха на протест пред централата на „Да, България“, на улица „Иван Вазов“, където се помещава редакцията на „Капитал“, както и на жълтите павета, твърдо решени да се защитят.

Сега обаче Прокопиев има ново и по-силно оръжие. И това е този „толкова готин човек“ и „министър“ Кирил Петков. Преди още да е прекрачил прага на икономическото министерство Петков започна атака срещу ББР с единствената цел да превърне редовните кредити на няколко големи български търговски дружества в проблемни такива.

Последваха публични изслушвания на директорите на банката, уволнението и замяната им с нови и удобни хора на Петков, ежедневно говорене как ББР била ощетена, защото раздавала големи кредити (нищо, че същевременно е получавала и големи лихви по същите кредити) и че имало „данни“ за свързаност на някои от големите кредитополучатели с бившия депутат Пеевски.

Последното твърдение бе много необходимо на Петков и неговия ментор Иво Прокопиев, защото целеше да постави дружествата в категорията на „асоциираните“ лица в българските черни списъци и по този начин умишлено да ограничи банковото им обслужване. А с това и практически да ги фалира.

Нищо, че същите са работещи, че осигуряват препитание на стотици работници и служители, а най-вече – че си обслужват кредитите редовно. Нищо, че и създаването на „черните списъци“ е административно мракобесие, нарушаващо конституционно закрепените човешки и граждански права, непознато за съвременна Европа. Нищо, какво от това, след като Прокопиев го иска, а инсталираните от него проксита във власта го изпълняват. Не можем да отречем, че саморазправата на Прокопиев е доста добре замислена.

Какво обаче се случи. След четири месеца манипулации от страна на „този готин човек“ Петков, не се установи свързаност на дружествата кредитополучатели с Делян Пеевски. Оказа се, че нито бившият депутат от ДПС, нито негова фирма са имали или имат кредит от държавната ББР, което с нежелание бе принуден да потвърди и самият „министър“ Петков.

Поредната мантра, подобна на тази с КТБ и стотиците уж невърнати милиони на Пеевски от фалиралата финансова пирамида. Митове и легенди. Различното в случая е, че когато готиният Кирил Петков ги разпространява, хората могат да се заблудят. И затова в обществената баня „Капитал“ теляците на Прокопиев търкат до блясък образа на Готиния Петков.

Темата с кредитите от ББР затихна, но съвсем не е приключила. Сега „министър“ Петков е поискал от новите директори на банката да измислят причина да прекратят договорите за кредит с големите кредитополучатели, чиито имена продължава да върти в медийните си изяви. И новите директори изпълняват.

От сигурни източници знаем, че сега наемат нови оценители, като оценителското дружество „Колиърс“, които да оценят значително по-ниско стойността на активите, предоставени от кредитополучателите за обезпечение на банката. Въпреки че при получаването на кредитите обезпеченията са били оценявани, а ежегодно оценките са били актуализирани и съответно приемани от банката. Сега обаче целта е друга - да се оценят същите активи по-ниско и ББР да поиска от кредитополучателите или допълнително обезпечение или частично предсрочно плащане, което неминуемо би затруднило съществено дейността им. Въобще новите директори ще търсят всяка възможност за предсрочна изискуемост на раздадените кредити, без да вземат предвид, че кредитите се обслужват редовно и банката изкарва десетки милиони печалба от лихвите.

Кредитите са обезпечени с активи – основно недвижими имоти, а дружествата кредитополучатели са действащи търговски дружества с десетки работници и служители, и със сигурност ще защитят своите нарушени интереси по съдебен ред, предвид и несериозното врачуване на Петков (като няма друго какво да каже), че „очаквал поне 250 млн. от тези кредити да не бъдат върнати“.

Очакванията на Петков са откровен медиен популизъм в контекста на изгражданата от него теза за лошите кредитополучатели на ББР, но не са доказателство в съдебната зала. Всичко това натоварва репутационно държавната банка, дискредитира я пред международните й кредитори като Китайската банка за развитие и неминуемо ще я вкара в излишни съдебни производства. Но какво от това след като Иво Прокопиев иска саморазправа, а неговите желания са закон за проксито му в изпълнителната власт Готиния Кирил Петков.

Наред с говоренето, че ББР трябва да кредитира само малкия и среден бизнес, че раздаването на големи кредити, въпреки печалбата на банката от десетките милиони получени лихви, било неправилно, „министър“ Петков свърши нещо, което въпреки че кореспондира с медийното му говорене, в действителност може да се окаже добре прикрита далавера.

Във финансовите среди се говори, че немалка част от раздадените кредити за финансиране на проекти на малкия и среден бизнес, общо 200 млн. лева, средно по 500 хиляди на кандидат и изцяло чрез онлайн кандидатстване за кредит, са дадени на свързани с Иво Прокопиев фирми.

Дори да е само говорене на този етап, тази хипотеза трябва да се провери, защото става въпрос за десетки милиона лева, раздадени зад популисткия лозунг, че ББР трябва да кредитира само малки и средни предприятия. Но ако десетки от новите кредитополучатели са свързани с разградския олигарх, то резултатът, срещу който Готиният Петков скача пред медиите, ще е същият.

Само фасадата е друга, по-приемлива и предварително излъскана за пред обществото. Точно в стила на Прокопиев, превърнал се през годините в специалист на медийно добре представени (или казано по народно му префърцунени) финансови далавери.

А двете лица на Кирил Петков стават все по-очевидни. Отпред е Готиният Петков, а зад него куклата на конци на олигарха Прокопиев. Една от многото други кукли на конци, чрез които кръгът „Капитал“ е завладял държавата.       

Източник:Блиц  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още