Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. DW: Борисов няма да се оттегли заради 15 палатки. Точно обратното: сигурно им се радва

Мрежата

DW: Борисов няма да се оттегли заради 15 палатки. Точно обратното: сигурно им се радва

Снимка:

Борисов едва ли ще се оттегли заради 15 палатки на Орлов мост. Точно обратното: заради блокадата на кръстовища той трупа шанс все повече хора да намразят протестиращите.

Протестът за оставките на правителството и на главния прокурор е гражданска акция на съмишленици. Блокирането на кръстовища като част от същия този протест обаче е съвсем друго - диктат над всички, включително над съмишленици. Това пише в свой анализ за „Дойче Веле“ Веселин Стойнев.

Блокирането на кръстовища, а с тях и на основни булеварди няма адекватно оправдание. Това не е гражданско неподчинение, защото неподчиняващият се не плаща цената за нарушението - а на това се е обрекъл с акта си на неподчинение. Реално не е неподчинение и поради това, че никой не подчинява окупаторите на кръстовища - полицията на практика им сътрудничи, а не ги отстранява от платното, за да осигури свободно движение, както е длъжна по закон.

Премиерът Борисов едва ли ще подаде оставка заради 15 палатки на Орлов мост, но пък с всеки изминал ден трупа шанс все повече и повече хора да намразят протестиращите. Та нали хиляди хора губят време, нерви и пари заради затрудненото придвижване. Именно това е първият подводен камък пред развитието на протеста след успешните му първи три седмици.

Вторият е свързан с познатата от 2013 опасност протестът да се карнавализира. Мнозинството от хората показват, че им е достатъчно да викат „Оставка!“, да надуват свирки и вувузели и да издигат знамена и собственоръчно направени плакати. На някои обаче им доскучава и измислят пърформанси - например поднасяне на бутафорна торта за рождения ден на Пеевски.

Да, тези сценки са забавни и оригинални като плакатите. Но неусетно се превръщат в самоцел и изместват центъра на протестната енергия. Колкото повече се веселиш и надсмиваш, толкова повече отслабва упоритостта ти за постигане на основната цел: оставките. Карнавалът не е форма на бунт - той е отдушник срещу бунтове.

Третият препъникамък е опасността протестът да се натовари с цели, които не са негови. По уредбата започват да говорят все повече оратори, като някои от тях се опитват да приватизират идейно протеста. Един му вменява детайлна правосъдна реформа, сякаш множеството на площада е компетентно юридическо тяло, одобрило проекта. Друг говори за Велико народно събрание и нова конституция - пак от името на всички. Трета казва, че нямало значение кой е зелен, син или червен, но между другото изтъква, че не била „соросоид“.

Протестиращите били наивни, не знаели какво искат, не можели да формулират ясни искания, твърдят дежурните придворни коментатори. Истината обаче е друга: в България никога не е имало толкова точно прицелен протест.

Да, именно заедността на хора с различни политически биографии е уникалното в този протест, но тя може бързо да се спихне, ако всеки започне да я придърпва към себе си. Особено опасно в случая е „надпартийното“ говорене, което в същността си е антипартийно. Протестиращите могат да са заедно - непартийни и разнопартийни, само до постигането на основната цел на протеста: оставките на Борисов и Гешев. След това си остават политически различни, но пак могат да постигат съвместни цели (например правосъдна реформа) чрез своите политически представителства - тоест, чрез договорки и компромиси между своите партии.

Четвъртият препъникамък засяга тактиката на протеста. След като събра най-голямата си мощ на 21-ия ден, нормално беше после пак да изтънее. Разгарът на лятото е - мнозина са на почивка, става все по-горещо, а и епидемията не затихва. Всичко това осуетява многолюдно участие.

Въпреки това протестът има голям потенциал - дори само поради факта, че в различни дни, дори в рамките на различни часове в един ден, в него се включват различни хора. Затова може би успешната тактика е да се поддържа всекидневно участие, без да се „гони бройка“. А периодично, примерно веднъж седмично, да се свикват големи национални протести като този в сряда. Очевидно е, че решителната битка ще бъде наесен, когато след натрупания опит и енергия и с подкрепата на завърнали се от отпуска попълнения ще може да се събере грандиозен национален протест в цялата страна, който да помете кликата, превзела българската държава.  


Коментари (7)

кесо Анализат на Стойнев в стил "водата е мокра, тревата е зелена" на практика не казва нещо ново. Преди 2-3 дни Нидал Алгафари, а и други анализатори, също направи подобен извод и дори много по-категорично.
И това е така поради простия факт, че червената боя на протеста избива все по-ярко и отблъскващо. Но такива работи естествено не е прието да се пише в хибридния сайт на българската версия на ДВ, където отдавна си съжителстват в "хармония" ляволиберални и анархо-комунистически идеи.
31.07.2020 13:24 / Отговор
Ст Първа задача след сваляне на хунтата е 100% лустрация на всички, управлявали България преди и след 10.11.89 в широк кръг. А сега всички заедно и шарено.
01.08.2020 17:35
Иво Никога няма да бъде свалено правителството, а напротив, ще изкара още поне три, четири мандата!После финиш с бекапета, десебета, чалгаджийници, и така нататък завинаги!!!
01.08.2020 18:12
Емо Изключителен анализ!Много добре казано от DW!Който мисли в стил "пие вода за да си утоли жаждата, или пък яде хляб за да се нахрани" ами много ясно, че всеки прави тези неща защото се нуждае от водата и хляба, и не казва абсолютно нищо интересно, и ново!
31.07.2020 21:45 / Отговор
Перфектен Протест - да, революция - не. Защото после ще дойде някой да ни освободи, както винаги - не, благодаря.
01.08.2020 08:18 / Отговор
Ели Браво Иво. Съвсем точно казано
01.08.2020 19:22 / Отговор
Това е българска редакция,а не DW Такива аналлизи сме чели,чели от хора приближени на ДВ-България,че ни е втръснало от техните"незабележими" социалистически убеждения!Ч
04.08.2020 09:09 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още