Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Джем Юмеров: Не бъди зависим, бъди мечтател! Спортът е на твоя страна!

Мрежата

Джем Юмеров: Не бъди зависим, бъди мечтател! Спортът е на твоя страна!

Джем Юмеров: Не бъди зависим, бъди мечтател! Спортът е на твоя страна! - Tribune.bg
Снимка:

От профила във Фейсбук на Джем Юмеров

Всички имаме мечти, които осмислят живота ни, карат ни да се борим, да вярваме. Те са горивото, от което умът и душата имат нужда, за да се извисят нагоре към успеха. Могат да бъдат най-различни, защото пътят към щастието е строго индивидуален. Едни копнеят за материално богатство, други се стремят към научни открития, а трети си поставят цели в спорта.

Съществуват обаче примамливи субстанции, които подтикват хората да се отклонят от правилната посока. За съжаление, те са най-разпространени сред младежите, чиято неопитност, лоша семейна среда и приятелска компания ги провокират да посегнат към различни опиати, а това често завършва с фатален край. Истината е, че наркотиците и алкохолът провалят човешки съдби.

Разрушават кариери и взаимоотношения, унищожават финанси и най-вече съсипват здравето. Пренасят хората в един изкуствен „рай” на упойката, на безболезнеността и „сбъднатите” мечти, но на цената на всичко значимо в живота им.

Картината става още по-жестока, когато под въздействието им безразсъдни шофьори застават зад волана. Определено те са основен фактор, за да продължи „войната на пътя”, а „черната статистика” да става все по-пагубна. Според данни на Пътна полиция, за периода 1951-2018 година, в България над 60 000 са загубили живота си при ПТП, а броят на ранените е над 400 000! Не е ли жалко толкова народ да умира между някакви ламарини...

Крайно време е да проумеем, че нарушаването на правилата за движение е заплаха за нашето здраве и бъдеще, а на шофьорското място трябва да бъдем отговорни, толерантни и разумни. Колкото до пристрастяването към различни опиати и алкохол, то е прогресираща болест на тялото и ума, но има своя лек.

Спортът е сред основните методи за превенция както на отделните форми на зависимости, така и на дискриминацията, насилието и агресията сред подрастващите . Той превъзпитава и дава самочувствие на младите хора да не посягат към забранени субстанции. Активната физическа дейност е фундаментална за доброто здраве, спомага за справянето с натрупания стрес, подобрява мозъчната функция и играе важна роля за изграждането на силна мускулатура. Освен това спортът ни учи на дисциплина и себеуважение, повишава самочувствието, развива волята, прави човек по-силен като личност. Формира у нас качества като търпение и постоянство, концентрация и умение да се справяме с различни предизвикателствата, устрем към победа и адекватно приемане на загубите. Дава ни непрекъснат стимул и увереност, а хората, приемащи наркотици, „имат криле” единствено докато са под въздействието им.

Е, скъпи читателю, животът е прекалено кратък, за да не преследваш мечтите си, нали? Ще минеш през безброй препятствия, но не се отказвай! Ще имаш хиляди възможности да се отклониш от правилния път, но се замисли дали си заслужава. Ако все пак сгрешиш, помни - спортната зала те чака, за да се пребориш със зависимостите!

П.П. Вдъхнових се да напиша тази статия след среща, състояла се по време на летния лагер „Младите хора на България – обединени“. Участници в нея бяха журналиста Георги Стоянов, автор на книгата „Останете живи“, и инициаторите на кампанията „Избери живота“ Николай Алгафари и Даниел Александров. Ние, младежите, осъзнаваме важността на тяхната мисия и се стремим да предаваме посланията им!

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати