Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ЕК започва разследване срещу съветник на земеделския министър на Радев?

Мрежата

ЕК започва разследване срещу съветник на земеделския министър на Радев?

Снимка:

Сигнал за конфликт на интереси е подаден в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия. Това съобщава ПИК позовавайки се на свой източници от земеделското министерство. Сигналът е за конфликт на интереси при Емил Дърев, който е съветник на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков, назначен от президента Румен Радев. Заради Бозуков и Дърев има вероятност ЕК да спре парите за земеделието на България.

В сигнала се посочва, че в политическия кабинет на министъра на земеделието, като съветници по стратегически въпроси, са назначени хора с притеснително минало, съмнителна компетентност и присъди за злоупотреби със служебно положение и еврофондове.

За съветник на Христо Бозуков по въпросите на ПРСР за втори път е назначен Емил Дърев. Той е известен консултант, собственик на една от основните компании за разработване на проекти на земеделските производители и преработватели по ПРСР, Вока консулт ООД. Същата има разработени и подадени в Държавен фонд „Земеделие“ стотици проекти, които към момента се одобряват или разплащат под прякото наблюдение на съветника Дърев, пише в сигнала. Той е бивш зам.-директор на ДФЗ и като такъв е осъден за злоупотреба с еврофондове.  

На друга ръководна позиция, отново като съветник на Министъра на земеделието и храните, е назначена Светла Бъчварова. Същата е бивш зам.-министър на земеделието и храните в периода 2007-2009 г. при тройната коалиция и като такава беше обвинена от прокуратурата за ощетяване на държавата и лично облагодетелстване от сключени неизгодни договори със знакови олигархични структури. 

ЕК ще проверява дали е допустимо собственик и управител на консултантска компания да е съветник на министъра на земеделието и храните и участник в тематични работни групи, вътрешноведомствени структури за организиране и контролиране на работата на Разплащателната агенция към ДФЗ. Освен това дали е допустимо хора, обвинени в злоупотреби, да вземат активно участие в разходването на европейски средства, както и във формирането и прилагането на политиките на ЕС.    

 


Топ новини

виж още

Актуална тема