Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Евгени Петров към протестиращите: Поемете своята отговорност, стига сте мрънкали

Мрежата

Евгени Петров към протестиращите: Поемете своята отговорност, стига сте мрънкали

Снимка:

От Фейсбук профила на журналиста Евгени Петров

Студентът от Хага, 22-годишният Евгений Марчев, бит на протеста, би трябвало да олицетворява сборния образ на младите хора, които протестират и причините да го правят. Завършил Американския колеж, студент 2 курс в Хага...Като нарисувано е.

Една от основните причини, изтъкнати от младежа по БТВ е, че в България не било като в Нидерландия, където имало помощи за студенти и т.н.

Младежо...Нашето поколение живя и се бори за да живеете по-добре вие, младите и никога няма да търся дивидент от това. Да можеш ти да учиш в Американския колеж, докато за нас беше опасно дори да влизаме в библиотеката на посолството н САЩ. За да можеш да летиш из Европа и света свободно, докато на нас ни трябваха изходящи визи и живеехме като в затвор. За да можеш да се запишеш студент в Хага или където поискаш, докато по това време ние влизахме в казармата, а в университетите ни записваха след като влязат тези с привилегиите, децата на номенклатурата и на т.нар. активни борци.

Това си спечелил и никой не ти иска благодарност за новите демократични права и възможности. Но не можеш да протестираш, защото в Нидерландия, страната с един от най-високите стандарти на живот не само в Европа, а и в света, било по-добре, отколкото в България.

Така е, защото нямаш памет и никой не те е учил, че докато холандците са се развивали като една от най-успешните държави в Европа, България е била под османско владичество. Защото изкарахме 45 години социализъм, лагерен строй с диктаторско еднопартийно управление, какъвто холандците не познават. Защото най-бедната държава в СИВ по времето на социализма на всичкото отгоре фалира и обяви мораториум по външния дълг, а хората припадаха по опашките през Лукановата зима. Беше само преди 30 години /за мен/ и в мрачното неясно минало /за теб/. Та ти дори не си бил роден през 1996/97 година, когато пенсиите станаха 3 долара, а заплатите 5-6 и бяхме на ръба на оцеляването, а това сякаш беше вчера.

Ето защо не протестирай, защото не сме като в Нидерландия с БВП колкото на цяла Русия и данъчна система, която позволява социални придобивки, непознати за нас.

Ако това е мотив, това означава, че цяла Европа трябва да протестира, а Източна - перманентно.

Ти протестираш, после ще си вземеш раничката за Хага, а тук ще останем възрастните, да не кажа вече старите, които ще се опитаме ако не за за няколко месеца, поне докато следваш, да стигнем стандарта на Нидерландия. И тъй като искаш оставката на това управление, очевидно очакваш твоите справедливи искания да ги изпълняват бившите комунисти от БСП и партията на феодала Доган. Защото това е политическата реалност у нас, ако си млад, умен и образован, трябва да го знаеш.. Така ли си го представяш? Или тогава ще участваш в нови протести и т.нар. "избори до дупка"? И после ще протестираш, защо у нас няма чужди инвеститори?

Никой не иска от теб и от другите благодарност или уважение към едно, или друго правителство, а трезва обективност. Както сам каза - корупция има навсякъде, въпросът е в размера.

Затова - протестирайте, но и помагайте, не само плюйте, а и допринасяйте в борбата и срещу корупцията, и срещу липсата на законност и справедливост. Но ти кажи, колко от вас, младите, които сега са по площадите са готови да се включат в политиката и да променят нещо?

Бъдещето е ваше, ние направихме каквото можахме. И не ние, 60-годишните и нагоре ще оправяме демографската криза, или консервативната образователна система, чиито реформи дават плод след десетилетие..

Поемете своята отговорност, стига сте мрънкали. Защото както казва Рейгън "Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване". Вие сте поколението!  


Коментари (7)

Boli go glavata tapak ot Boikovite.
17.07.2020 23:54 / Отговор
Евиан До Boli go glavata, няма как човек от онези 80% да разбере здравия разум в статията. Хайде малко да се напънеш и да я прочетеш или да обясниш как станем като в Нидерландия? Какво да направим?
18.07.2020 00:58
Голямата лъжа днес обединява протестиращите. Защото зад лозунга "смяна на модела" се крие щението за връщане на модела. Моделът на многопартийна коалиция, сглобена от агент на ДС, с главен прокурор и председател на ВКС промотирани от агент на ДС и медиен монопол точно като по тяхното време...
Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
Тошо Тошев – Председател на УС
Венелина Гочева – Зам. председател на УС
Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“
18.07.2020 08:13 / Отговор
Знаково, акциите на Нинова, Христо Иванов и Радан Кънев, Радев и Черепа са именно срещу правителство, правосъдна система и национално радио.
Не се потдавайте ПАК на подмяна. Подмяната преди 30 години беше, че статегията на Ран и Ът /търсете в Уики/ беше подменена от "Ръкуване с перестройката" /Фактите/. Резултатът - https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/004/Image_7534004_0.jpg
18.07.2020 08:14
кесо Евгени Петров е прав разбира се, но това никого не интересува. Особено когато на някои млади хора вече им е доскучало, умират от досада и търсят "разнообразие", като това "пострадало" момче от коментара на автора. За "тяхно щастие" се намериха едни много "отзивчиви хора" като Румбата, Корни, Майчето, Черепа, Мустака с "чудесно предложение" гарантиращо "незабравимо" изживяване - протест срещу "тиранията". Е, тези "мили отзивчиви хора" "забравиха" да кажат на ентусиазираните купонджии, че това е най-вече в техен интерес, но те така и така ще го научат по-късно, защо да развалят празника когато всичко изглежда толкова "яко".
18.07.2020 09:33 / Отговор
ТАНЯ сТАНЕВА СЪЖАЛЯВАМ, НО НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ!!!
БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА ДИША!!!
ТОВА ВИ СТИГА!!!
18.07.2020 16:59 / Отговор
Евиан Ама за какво дишане говорите, само работа и пак работа. Дишането само 20 дни платен отпуск, както е в развитите държави.
19.07.2020 23:27

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още