Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Фучеджиева: Новият ни кмет няма късмет. Не мога да злорадствам, вече сме пред свършен факт…

Мрежата

Фучеджиева: Новият ни кмет няма късмет. Не мога да злорадствам, вече сме пред свършен факт…

Фучеджиева: Новият ни кмет няма късмет. Не мога да злорадствам, вече сме пред свършен факт… - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Милена Фучеджиева, писателка, сценаристка, режисьорка

Новият ни кмет няма късмет със старта на кметуването си. Не мога да злорадствам, макар и да съм против него, защото вече сме пред свършен факт. Случилата се „изненада“ със сняг реално не е изненада, изненада бяха дърветата, чиито листа не опадаха и на които всички толкова се радвахме.

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?

Голите зимни клони на София и сивотата през зимата са депресираща ситуация. По-депресиращото обаче е, че климатът е крайно нестабилен и никой не знае какво ще се случи. Огромната черница в двора ни се разцепи на две и по-голямата ѝ част замина. Наблюдавам листопада ѝ откакто съм се прибрала в България. Преди 13 години листата опадаха в началото на октомври при духването на един много силен вятър, който се появяваше точно тогава.

В последните години, особено пък вече тази година, листата падат все по-късно. Април и май месец бяха много студени, всичко разцъфна по-късно от нормално, съответно и си тръгва по-късно от нормално. Обаче циклоните със сняг пък дойдоха съвсем нормално през ноември, както някога.

Октомврийският вятър е изместен от все по-чести резки и силни вятърни бури. За пръв път в България видяхме село помляно от торнадо. Тези неща се случваха само в Америка. Каквито и да са причините за тези промени, те са факт, който се отразява все повече на живота ни и икономиката на градовете и селата.

Съответно всяко правителство, дали е градско или държавно, трябва да посрещне реалността със значително увеличени бюджети за превенция и бедствия. Не знам какъв е бюджетът на Асен Василев, не коментирам неща от които не разбирам, само знам, че дългът на България е нараснал главоломно, а никой не говори за какви суми са предназначени за промените в климата тук и последствията от тях.

За тази работа трябва визия и специалисти по енергия и климат, които макар и да ги има, те като че ли не бяха важни за правителствата преди, както и сега. Велоалеите и пешеходните зони са второстепенна грижа в така развиващите се събития. И тази глупост със затварянето на зона откъм Раковски към Александър Невски е точно това, глупост. Там така или иначе е празно откъм пешеходен трафик, а беше важно отклонение за облекчаване от задръстванията на Раковски и Гурко. Би било чудесно ако отменят това нелепо затваряне.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети