Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Г-н Президент, сега не е време за политически раздори!

Мрежата

Г-н Президент, сега не е време за политически раздори!

Снимка:

Братята Марин и Христо Генчеви написаха писмо до президента Румен Радев, публикувано в сайта „Гласове“.

Ето го цялото писмо без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Президент,

В момента България се намира в критична ситуация. В немалко страни епидемията с CORVID-19 протича тежко. Стопанският живот в много сфери е застинал. Хиляди българи се страхуват както за здравето си, така и за поминъка си и копнеят за връщане към нормалния живот.

На 31 март 2020 г. Вие публично направихте изявление, че трябва ”възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към относително нормален ритъм на живот”. Това Ваше изявление направихте без да демонстрирате предварителен синхрон с изпълнителната власт.

Да, епидемиите от този вид могат да бъдат най-успешно овладяни, когато обществото защитава най-застрашените групи (вкл. с карантина), а другата част продължават да се ограничават, но по начин, който не причинява необратими щети на стопанството. С други думи - трябва да се създаде едно крехко равновесие между ограничителни мерки и свобода.

Модерното човечеството не е било изправяно пред подобно предизвикателство и тепърва се учим как това може да стане. Готова рецепта няма. По тази причина, каквото и да направи нашето правителството (както и всички останали правителства по света), вероятността да се вземат решения, които да имат отрицателни последици за народа ни, е много голяма. Немалко непопулярни мерки ще трябва да бъдат удържани, въпреки народното недоволство, други пък ще трябва да бъдат разпознати като грешни и коригирани в движение.

Промяната на стратегията за справяне с преките и косвени щети, нанасяни от COVID-19 епидемията, няма да е лесно, защото трябва да се избира между две злини. От една страна е страданието на хора, породено от разпространението на болестта, а от друга са проблемите на хората губещи работата и смисъла на живота си.

И тук е проблемът с Вашето изявление. Как очаквате изпълнителната власт в България да тръгне по правилен, но трънлив път, ако е ясно, че всички проблеми, които неминуемо ще възникнат, ще бъдат използвани политически? Поради това Вашето изказване вместо действия в правилната посока, предизвиква патова ситуация.

Изразявайки Вашата позиция по начина. по който го направихте, превърнахте вземането на най-правилното решение за страната ни в политическа разменна монета. Това автоматично означава, че вземането му ще стане бавно и трудно, защото никой не обича да действа под диктата на политически противник. Никой не тръгва в атака, когато може да очаква огън по фланговете.

С тази Ваша позиция вместо да създавате единение, създадохте разединение. Вместо да сте източник на успокоение и оптимизъм, създадохте несигурност и страх. Българите за пореден път виждат с очите си, че политически конфликти надделяват дори в такива моменти на изпитание.

В момента България е във война с един невидим враг, който отнема човешки животи, всява страх и разрушава стопанството ни. В този труден момент трябва да застанем зад правителството на Република България, за да може то да има свободата да поеме по трънливия път. Защото едно е ясно - безболезнено решение няма. Политизирането на проблема ще роди само пасивност.

В тази критична ситуация президентът трябва да е пример за себеотрицание. Изборите могат да изчакат.

С уважение,

доц. д--р. Марин Генчев

арх. Христо Генчев  


Коментари (2)

ББР А какво ще кажете за държавната банка, Борисов,Горанов и Дончев нищичко не знаели, айде бе, нали те са наредили ви главе.с Пеевски, Доган. Все президента Ви е виновен.
08.04.2020 15:39 / Отговор
Ха, ха! "А вие защо биете негрите"? Напълно неадекватен "коментар" на червено-лилЯв трол. Напълно неадекватна защита на Мун Чо.
08.04.2020 22:10

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още