Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Гебрев с досие на агент „Димов“ от ДС

Мрежата

Гебрев с досие на агент „Димов“ от ДС

Гебрев с досие на агент Димов от ДС - Tribune.bg
Снимка:

Съдът свери документи от бившите комунистически служби в залата, защитникът му поиска графологична експертиза

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, който от няколко месеца е в центъра на медийните прожектори заради опитите му да овладее „Дунарит“ и твърденията му, че е тровен с „новичок“, се оказа с досие от бившата Държавна сигурност, пише в. „Монитор“.

Във вторник Административният съд София-град даде ход на делото, в което Гебрев обжалва решение на Комисията по досиетата, с което е обявена принадлежността му към Държавна сигурност. Делото се разглежда от 34 състав на съда.

Самият Гебрев не се яви в съда, а само адвокатът му.

В началото на съдебното заседание съдът обяви, че на 14 ноември 2018 г. са постъпили писмени доказателства по делото. Сред тях е и Инструкция в някогашната служба за сигурност.

„Инструкцията не е юридически акт, тя е вътрешноведомствен документ“, каза адвокатът на Гебрев. „Инструкцията е основен документ за оперативната отчетност на ДС. Тя регламентира създаването на документи и начините на регистриране на сътрудниците на ДС“, обясни пред съда юристконсултът на Комисията по досиетата.

Адвокатът на Гебрев поиска сверяване на документите за принадлежност, т.е. копията им с оригиналите. От Комисията по досиетата веднага предоставиха на съда регистрационен дневник и 3 картончета. Регистрационният дневник в ДС представлява голям тъмен тефтер с твърди корици и вече пожълтели страници, а картончетата са резедави и светложълти на цвят. Съдът констатира, че в регистрационния дневник под №7653 на 18 декември 1985 е отбелязано „Агент Димов“.

Така бе констатирана идентичността, т.е. съответствие на копието с оригинала. Същата процедура бе извършена и с 2 картончета „образец 4“ и едно - „образец 6“. След като Комисията по досиетата показа пред съда документи, че Емилиян Христов Гебрев фигурира в архивите на ДС, адвокатът му поиска да бъде обърнато внимание на различни подробности в документацията. Става въпрос, че има подчертаване на бащиното име на Гебрев с червен флумастер в едно от картончетата, че е писано с различни химикалки или мастила – с червен химикал е отразено унищожаването на досието, с черен цвят е подписът на оперативния работник. В двете картончета „образец 4“ пък е писано с различни средства.

„Защо е така, е въпрос на специални познания“, каза адвокатът на Гебрев и заяви, че иска назначаването на съдебно-графологична експертиза на трите картончета.

Съдът му даде 14-дневен срок да формулира въпросите си по повод изготвянето на такава експертиза. Още в съдебната залата адвокатът изброи някои от тях - да се изследва дали подписите в картончетата от единия образец са същите като в другия образец, може ли подписите в тези картончета да се свържат с писмените текстове, както и да се сравнят текстовете в регистрационния дневник с тези в картончетата.

Съдът откри производство по чл. 193 от ГПК – оспорване истинността на документите. Според закона, тежестта за доказване неистинността на документа пада върху страната, която го оспорва, в случая на Гебрев и неговия адвокат. Въпросите за изготвянето на съдебно-графологична експертиза трябва да бъдат представени в два екземпляра – за съда и за Комисията по досиетата, за да може тя да даде становище по тях. След това в закрито заседание съдът ще назначи вещо лице за изготвяне на експертизата. Следващото заседание по делото е в края на май.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети