Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Георги Милков за Николай Младенов: Когато Кремъл и Белият дом са на едно мнение, този човек очевидно има сериозни качества

Мрежата

Георги Милков за Николай Младенов: Когато Кремъл и Белият дом са на едно мнение, този човек очевидно има сериозни качества

Снимка:

От профила във Фейсбук на журналиста Георги Милков

Николай Младенов е единственият министър на външните работи на България, с когото съм стигал до конфликт през всичките тия 25 години, в които следя българската дипломация и световните дела. По едно време дрязгите ни ескалираха драматично, но няма да разправям, защото това са отдавна забравени глупости. Споменавам го само, защото като журналист, който го е критикувал ужасно, докато беше министър в първия кабинет на Борисов, мога да си позволя да кажа какво мисля за Младенов днес, без някой да ме заподозре в излишна куртоазия.

Николай Младенов може и никога да не се е радвал на популярност в България, но през последните няколко години успя да накара сериозните световни играчи да приемат, че един българин може да бъде толкова висока топка в международната дипломация.

И когато Кремъл и Белият дом са на едно мнение за някого, трябва да се съгласим, че този човек очевидно има сериозни качества. А това, което не може да му се отрече на Младенов, е неговата дарба за комбинативност. И ако на българска почва с това качество по-скоро рискуваше да го заклеймят като „фурнаджийска лопата“, то в дълбоките води на световната политика да си комбинативен, значи да имаш здрави хриле, за да се гмуркаш добре. На поста в Йерусалим като специален координатор за близкоизточния мирен процес тази му комбинативност заедно с умението му в един кратък делови разговор да обясни на отсрещната страна какво иска го превърнаха в играча на международната сцена, когото всички вече познават.

Той успя да договори примирие между Израел и „Хамас“ и от 2014 г. до ден днешен това е най-дългото примирие между двете вечно враждуващи страни. Младенов и екипът му дори доведоха „Хамас“ и Израел до съгласие за влизане в индиректни преговори през 2018 година. Ето това светът го дължи именно на българина Младенов.

В израело-палестинския конфликт Николай Младенов успя да се превърне в истински гарант не само за двете враждуващи страни, но и за всички замесени на терен дългогодишни играчи - американци, руснаци, египтяни, йорданци, емиратци, катарци... Тихо и без излишни движения той създаде инфраструктурата за комуникации в този размирен район. Успя да изгради и доверени отношения с лидерите на важните страни контрагенти.

Младенов винаги е бил в безупречни отношения с американците, но вече в Йерусалим той влезе в динамичен контакт и с руснаците. Сигурно се е виждал със Сергей Лавров и с неговия заместник и специален пратеник на Путин за Близкия изток Михаил Богданов повече, отколкото всички български външни министри накуп през последните 15 години. Успя да спечели доверието дори на египтяните, които винаги са следили скептично всеки представител за Близкия изток, убедени, че те, египтяните, са най-добрият посредник за региона.

Затова за никого не бе странно, когато се разбра, че от Йерусалим генералният секретар на ООН изпраща Николай Младенов като специален пратеник за Либия, но със специално преформатиран (сякаш точно като за него) мандат в Женева. Всичко изглеждаше изпипано. Но Младенов успя да изненада всички, когато в предпоследната седмица на декември обяви, че си подава оставката за поста в Женева - назначение, за което мнозина високопоставени служители на ООН биха убили.

„Ню Йорк Таймс“ лансира версията, че това е заради сериозен здравословен проблем, а медиите в България, естествено, видяха задкулисие, конспирация и таен план Николай Младенов да оглави следващото правителство.

Всеки, който познава поне малко Младенов или гледа в по-широк фокус от центъра на пъпа си, би трябвало да е наясно, че версията за бъдещото му премиерство е смехотворна. Да изоставиш най-лелеяната кариера на света (защото ООН е Олимпът на световния кариеризъм), където всички те тачат и имаш удивителни успехи, на „ти“ си със световните лидери, за да се върнеш в българския политически киреч, където ще те оливат с помия всеки ден от мандата ти, който я продължи 3-4 месеца, я не. Да не говорим за световната практика всички бивши премиери и президенти да се борят след мандата си именно за такива позиции, каквито ООН досега безрезервно гласуваше на Младенов.

Разбира се, съобщението за здравословното му състояние не бива да се омаловажава, но в случая то бе раздухано от камбанарията на „Ню Йорк Таймс“, сякаш Младенов е едва ли не на смъртен одър, а това ни най-малко не е вярно. Да се надяваме, че той ще преодолее много бързо това временно неразположение и ще се завърне на международната сцена, за да поеме поста, за който толкова много страни са разчитали на него. А от репутационна гледна точка най-много България.

Защото като човек, изкарал в Либия цялата СПИН драма в Бенгази и видял как пропагандата на Кадафи превърна България в почти мръсна дума, мога категорично да заключа, че няма по-добър вариант за посредник на ООН в Либия от българина Николай Младенов. Затова би било добре той да се върне. Но не в България.                                                                                                 

                                                                                                                                        


Коментари (11)

кесо Георги Милчев в едно е много прав - никой не е пророк в собствената си страна. Особено в България където червените байганювци с радост биха поляли с всички видове помии човек от величината на Николай Младенов. Както впрочем правеха през последните 31 години с по-видните "врагове" на комунизма , които се опитваха да разрушат чудовищната болшевишка система и да направят България наистина свободна и демократична.
05.01.2021 14:04 / Отговор
мда Овцете, които ДС и Доган подлъга да гласуват зза "Царя", после направиха същия трик с другата ДС марионетка Борисов, сега като мутрата се изхаби, отново ще използват същия номер като при "Царя" със следващото отроче на БКП Николай Младенов. Елементарни хора всеки път по елементарен начин се лъжат.
05.01.2021 15:08
Ха, ха! Ще се задавите от злоба и завист!
05.01.2021 17:49
Николай Младенов е добър кандидат за Президент.
Пълна противоположност на Румен Решетников.
Отново СДС срещу червени и сини комунета.
05.01.2021 14:22 / Отговор
ГЕРБКП Борисов и Младенов са са далеч по-големи комунисти от Радев, така че тези опорки като противопоставяне ви издишат яко. Младенов е с банални корени от ДС, кариерата му, чийто кум му е Борисов, е безумно банална реплика на хора с номенклатурен произход – баща, чичо, членове на ДС, той самият активен комсомолец, промените от 1989 не му дават шанс за партийна и ДС кариера, защото е още млад. Завършва естествено английската гимназия в София, естествено след това Международни отношения. Както е известно, децата на висшата комунистическа номенклатура бяха изстреляни след промените по фондации, както въпросния, специализации/учене на Запад и разбира се, автоматично в дипломатическата кариера и международни организации.
05.01.2021 15:14
Ха, ха! Ще се спукате от злоба и завист!
05.01.2021 17:49
Гласят Го за премиер, тъпчо!
05.01.2021 17:52
Ник* Здраве, успех, респект, г-н Младенов!
05.01.2021 14:30 / Отговор
Искам да споделя впечатлението си за Николаѝ Младенов,когато беше министър Живея в чужбина и реших да си подновя българските документи чрез посолството,и се получиха някакви усложм-
нения документите не идваха, за които не получих никакви резонни обяснения,а трябваше да пътувам за БГ имах закупен билет.Без никакъв проблем се свързах с минестерството по тел.коѝто издирих в нета,говорих снякакъв чиновник,обясних ядосано проблема си и след 2-3 дни от посолството ми се обадиха,че л.к. е пристигнала а паспорта ще трябва да си го получа в София което и стана.Толкова бях впечатлена от дисциплината ,организацията и достъпността за редовия гражданин в тази важна институция,че споделих невярваща с мои близки а отговора беше„а много ги е стегнал Младенов“,за първи път повярвах,че България се променя наистина.
05.01.2021 15:22 / Отговор
Мисистерва на отбраната Другарке ма , мь той беше мивистър на отбраната , не на вънкашнете работи , Мнооо, си са обълкала .Дължиш благодарности на Румяна Желева , експертката по география.
05.01.2021 19:34
До Неграмотният „Мисистерва на отбраната“ Много бъркате Вие беше преди и за кратко, след това във външно провери преди да се изказваш г-н„вънкашнете работи“
06.01.2021 00:04 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още