Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ГЕРБ с най-много жени водачи на листи

Мрежата

ГЕРБ с най-много жени водачи на листи

Снимка:

Писателят и журналист Юлиан Попов, Фейсбук

На първо четене, водачи на партийни листи:

БСП - 25 мъже, 6 жени - 19%

ДБ - 25 мъже, 6 жени - 19%

ММ - 23 мъже, 8 жени - 26%

ГЕРБ - 20 мъже, 11 жени - 35%

Аз съм общо взето противник на квотите. Не става дума за това партиите да са задължени да имат повече жени на челни места. Става дума за представителност. България е страната в ЕС с най-високо образовани жени спрямо мъже и една от страните с най-високо представителство на жени в ръководни позиции в наука, финанси, медии, бизнес. Защо тогава мъжете са превзели листите? Някой да има смислен отговор?

Основен критерии за избирателя е представителността. На пръв поглед тя отсъства, което ще рече, че на партиите ще им е по-трудно да убедят избирателя, че те ги представляват. Така стои и въпросът с ромското и другите малцинства, с инвалидите и с други професионални или демографски групи.

Оценката по-горе е съвсем набързо и на коляно. В някои листи един кандидат се появява на две места. Надявам се някой да направи сериозно изследване "представителни ли са кандидатите за народни представители". Според мен не са. Ако някой иска да ме убеди, че не съм прав нека започне с това да преброи ромите в листите.

 

На първо четене, водачи на партийни листи: БСП - 25 мъже, 6 жени - 19% ДБ - 25 мъже, 6 жени - 19% ММ - 23 мъже, 8 жени...

Публикувахте от Julian Popov в Петък, 5 март 2021 г.  

Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още