Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Гласове“: Провалената емисия ДЦК от понеделник-грешка, за която ще платим скъпо

Мрежата

„Гласове“: Провалената емисия ДЦК от понеделник-грешка, за която ще платим скъпо

Гласове: Провалената емисия ДЦК от понеделник-грешка, за която ще платим скъпо - Tribune.bg
Снимка:

Анализ на Стефан Антонов за "Гласове"

Изминалият понеделник държавата предложи 10-годишни държавни ценни книжа на стойност 500 млн. лв. Оказа се обаче, че нито има поръчки (само 4552 млн. лв.), които да изкупят всички редложени книжа, нито условията (2.41% доходност до падежа), при които инвеститорите са готови да кредитират държавата, устройват правителството.

В това отношение грешките са много, но основната е, че управляващите объркаха стратегията с тактиката. За да не се види голямото спадане на фискалния резерв вследствие на погасения стар заем, министерство на финансите реши да го попълни и с няколко малки емисии за няколко седмици, но само се омота допълнително. 

Провалът на уравляващите да продаде 10-годишните държавни ценни книжа заплашва ще излезе скъпо на данъкоплатците и то по чисто човешки причини, а не заради конюнктура или обективни обстоятелства. Налице е тоталната неадекватност на министерство на финансите, която може да се обясни с разрушен капацитет в Дирекция "Държавен дълг" или с политическа намеса в работата на експертите, но крайният резултат е един и същ - държавата ще плаща повече.

Защо се стигна до тук?

Учебникарска истина (дисциплина "Управление на дълга") е, че колкото по-дълъг е срокът за обслужване на един облигационен заем (ДЦК също са облигации), толкова по-висока е доходността. 

Работа на аналитичните звена е да усетят кога трендът се обръща и да реагират. Ако предстои качване на лихвите, редно е вълната да се изпревари и дългосрочният заем да се изтегли преди инвеститорите да възприемат тенденцията.

Точно този шанс министерство на финансите пропусна, въздържайки се от емисии през яунуари и февруари преди Русия да нападне Украйна и целият свят да мине в шоков режим на работа.

Някой може да оправдае бездействието с обяснение, че война не може да се предвиди. И ще е прав. Но няма какво да се каже за друга учебникарска истина, че най-доброто време за теглене на международни облигационни заеми е именно първото тримесечие на всяка година.

В този период инвеститорите започват с чисти сметки, нов апетит и висока ликвидност на фирмите им. В изминалото десетилетие, през 2015 г. правителството успя да се възползва от това, привличайки 3.1 млрд. евро, което е една от най-големите единични емисии. Година по-рано, БНБ и министерство на финансите също обсъждат възможността за ранна емисия, но тогавашният министър Чобанов задържа процеса, очаквайки Европейската централна банка да подеме политика за облекчаване на кредитирането и спад на лихвите. И излиза прав, емисията от лятото е с рекордно ниска доходност и спред (рискова добавка) над германските облигации със същата доходност. По-същество започва периодът на безпрецедентно ниски лихви, който приключи миналата годива. В такъв случай има смисъл една емисия да се забави, ако е ясно, че след няколко месеца условията ще са по-добри. 

Възможности за ранно теглене пропуснаха ГЕРБ през 2020 г., преди коронавирусът да затвори световната икономика. В това отношение Асен Василев е рецидивист, защото за четирите си месеца на служебен министър предложи само една емисия в последните си дни и така се проспаха последните месеци преди ускоряването на инфлацията да накара инвеститорите да коригират лихвените си изисквания.

Дори по-страшно

По традиция чуждестранните инвеститори търсят по-висока доходност по дълга на държави като България, отколкото местните. В този смисъл, министерство на финансите даде ясен знак колко точно да си потърсят чужденците, защото вече предложи 3.5-годишни ДЦК, 7-годишни ДЦК и дори въпреки отмяната на аукциона за 10-годишните книжа, доходността от 2.4% вече е запечатана в главите на всички като база, над която да се търси доходност при всеки евентуаен опит за дългосрочен дълг на международните пазари. 

Всичко различно от изтеглянето на дългосрочен заем пък ще означава, че България може още да не се е възстановила, когато падежът му настъпи. 
Или казано с по-прости думи – министерство на финансите само се постави в уязвима позиция пазарите да му извиват ръцете. Допускайки първо местните инвеститори да го разиграват с нисък интерес и неизгодни оферти, то показа всичките си слабости за международните капиталови пазари.

И освен ако в рамките на месец не се върнем към мир и просперитет на международното положение, доходноста по всяка международна емисия, предложена от това правителство, в рамките на тази година ще е по-висока от тази, която можеше да се постигне не само през януари и февруари, но и по-висока от тази, която можеше да се постигне без малките емесии ДЦК от март и април. 

 

 


Етикети МФ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети