Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Гласове“: Стойчо Кацаров - министър или подставено лице на „Чайкафарма“?

Мрежата

„Гласове“: Стойчо Кацаров - министър или подставено лице на „Чайкафарма“?

Снимка:

Най-новата глава от историята за „Чайкафарма” или за т.нар. „чайки” в бизнеса със здравеопазване започва преди няколко месеца. Началото на сагата съвпада с назначаването на Стойчо Кацаров за министър. Случайност?

Няколко седмици, след като Кацаров поема кормилото на родното здравеопазване, в подопечното му министерство пристига писмо от Многопрофилната болница за активно лечение „Сърце и Мозък” ЕАД. В документа дружеството моли да му бъдат разрешени нови медицински дейности на адрес в село Казичене. Молбата към министерството идва дни, след като районният кмет на Панчарево Григор Григоров се е похвалил във Фейсбук, че съвсем скоро се очаква да започне строежът на огромна болница с 14 отделения, сред които педиатрия и хеликоптерна площадка в село Казичене. Инвеститор е „Чайкафарма”. В кметството били подадени документи за строежа. С други думи, още преди да е получила официално разрешение за медицинска дейност, „Чайкафарма” стартира успоредно процедура за строеж на сградата си. Откъде инвеститорът знае, че ще получи „зелена светлина” от здравните власти? Или пък знае и мачът е уреден? Любопитен синхрон. Друга случайност.

Сигурно се объркахте - Многопрофилна болница за активно лечение „Сърце и мозък” ЕАД и „Чайкафарма”. Какво общо имат? Едноличен собственик на капитала на Многопрофилната болница за активно лечение „Сърце и мозък” ЕАД е Търговска лига - Глобален аптечен център. Акционери в Търговска лига са Тихомир Каменов и сина на същия Тихомир Каменов, който е подписан от баща си, в качеството си на негов родител. Това сочи справката в Търговския регистър.

ДокументиДокументи

Акционерите в „Чайкафарма”, които са инвеститорът на мегастроежа на болницата в Казичене, са отново Тихомир Каменов и Тони Веков. Веков пък е и в ръководството на болница “Сърце и мозък”.

ДокументиДокументи

От множество публикации в интернет става ясно, че Тихомир Каменов е сериозен бизнесмен, който живее в Швейцария. В някои статии дори е наречен „първият здравен олигарх на България”. Тони Веков пък е оперативният двигател на бизнеса у нас.

Къде е мястото на Стойчо Кацаров в приказката за „Чайките”?

Този кадър е направен през 2020-та. Тихомир Каменов и Стойчо Кацаров се забавляват по време на празненството за рождения ден на здравния бизнесменТози кадър е направен през 2020-та. Тихомир Каменов и Стойчо Кацаров се забавляват по време на празненството за рождения ден на здравния бизнесмен

Няколко източника на „Гласове“ потвърдиха, че преди да стане служебен министър, Кацаров често е демонстрирал доброто си приятелство с Тихомир Каменов. Като шеф на неправителствената организация  „Център за защита правата в здравеопазването“, Стойчо Кацаров неведнъж е защитавал публично интересите на частните болници. Организацията водеше и редица съдебни дела, представлявайки фармацевтични компании срещу регулацията на пазара на лекарствата у нас.

Във финансовите отчети на „Център за защита правата в здравеопазването“ откриваме, че годишните приходи от дарения са стотици хиляди левове. Дарявал ли е Тихомир Каменов или свързани с него юридически лица пари на НПО-то на Стойчо Кацаров през годините? Помагал ли е финансово Тихомир Каменов на Център за защита правата в здравеопазването и на днешния служебен министър на здравеопазването?  Нашите източници казват „да”.

В публичните регистри няма официални документи за каквито и да било договори и дарения на „Център за защита правата в здравеопазването“. Абсолютно задължително е Стойчо Кацаров да изнесе на светло цялото финансиране на своята неправителствена организация през годините.

В противен случай най-тежките въпроси висят над главата на служебния министър, а фактите сочат към положителни отговори:

Ще бъде ли употребено министерството, за да върне услуга на дългогодишен приятел, който е инвестирал пари в Кацаров през годините?

Ще даде ли МЗ „зелена светлина” за дейност на мегаболница „Сърце и мозък” в Казичене?

На този фон в Министерството на здравеопазването вече е стартирана процедурата за разрешение на дейността на новото частно лечебно заведение край София.

Националната здравноосигурителна каса пък вече се произнесе. НЗОК обяви, че ще предвиди средства в бюджета си (парите на данъкоплатците) за дейности на „Сърце и мозък” в Казичене от 2024 г.

Вероятно тогава е предвидено да приключи строежът. Помните ли успоредните процедури в началото на нашата приказка - строеж и разрешително за болнична дейност едновременно?

НЗОК и „Сърце и мозък”

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев е в отлични взаимоотношения с Тони Веков. Същият Веков, който е оперативният двигател на бизнеса на Тихомир Каменов и заедно с него са партньори в „Чайкафарма”.

Проф. Салчев и Тони Веков са написали и доста книги заедно.

Обща книгаОбща книга

Поредната случайност в процеса по откриването на частната болница.

И още една случайност - през април проф. Салчев получи от президента Радев орден „Св. св. Кирил и Методий” за изключителни заслуги за развитието на здравеопазването. За огърлието го номинират Тони Веков и редица началници на клиники от „Сърце и Мозък”.

ДокументиДокументи

ДокументиДокументи

ДокументиДокументи

Дали заради този жест, няколко месеца по-късно проф. Салчев си позволява да обещае финансиране на лечебното заведение от 2024-та? Припомняме, че бюджетът на НЗОК се гласува всяка година от Народното събрание, а не в пакет за години напред. Факт е, че сме в условията на непредвидима пандемия, която може да прекрои бюджета на държавата и на НЗОК по всяко време. В етап сме и на протести от спешните медици, които недоволстват заради неизплатени бонуси.

НЗОК обаче се ангажира, че пари за частна болница „Сърце и мозък” ще има. Макар, че през 2024 г. мандатът на Салчев отдавна ще е изтекъл.

Президентът Радев в приказката за „Чайките“

Румен Радев знае всичко, което прочетохте дотук. Този текст няма да го изненада. Той публично се разграничи от Стойчо Кацаров и директно го упрекна за намеренията му относно „Сърце и мозък”.

Какво повече от нас обаче знае президентът и какво го притеснява, че така остро се обърна към своя подчинен:

„Елиминиране на всякакви дейности като анализи, разчети, евентуални разрешения за бъдещи частни мега болници. Не само, че не трябва да се работи в това направление, но дори не трябва да се мисли в тази посока. Болници, които ще бъдат активни след 2024-та”, заяви Радев.

Може ли президентът да си позволи лукса да бъде подведен от Кацаров и въпреки забележката му здравният министър да не го послуша?

Всичко е възможно. Все пак Радев и Кацаров не са приятели отдавна, за разлика от дружбата между Тихомир Каменов и служебния здравен министър.

Източник: „Гласове“  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още