Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Господа управляващи, непротивоконституционствувателствувайте!

Мрежата

Господа управляващи, непротивоконституционствувателствувайте!

Господа управляващи, непротивоконституционствувателствувайте! - Tribune.bg

От Фейсбук профила на юриста Любомир Талев

Вчерашният саботаж на консултациите по съставяне на ново правителство от страна на коалиционните партньори ПП и БСП представлява поредното нарушение на Конституцията на Република България, откакто "промяната" започна преди повече от година. Да си припомним хронологично извършените от "братството на почтените" нарушения само на Основния закон на държавата, тъй като ако тръгнем да изброяваме и нарушенията на обикновените закони, ще трябва да се насочим към жанра роман-подлистник:

 В XLV Народно събрание "партиите на промяната" (и БСП) гласуваха мораториум върху редица действия на правителството в оставка на ГЕРБ и Обединените патриоти. По-късно в свое решение Конституционният съд (КС) постанови, че приемането на такова решение е конституционно недопустимо, тъй като представлява намеса в дейността на изпълнителната власт от страна на законодателната и нарушава принципа за разделение на властите (чл. 8 на Конституцията).

 Преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката Кирил Петков съзнателно излъга, че няма чуждо (в случая канадско гражданство) - установено с решение на КС. По този начин бе нарушено конституционното изискване за министри да бъдат назначавани лица, които имат само българско гражданство (чл. 110 във вр. с чл. 65, ал. 1).

 В разгара на парламентарното изслушване на министър Теодора Генчовска относно преговорите с Република Северна Македония за присъединяването й към ЕС, правителството на Премиера Кирил Петков (ПКП) прие решение, с което снема от себе си всякаква отговорност по темата и ще препраща всички предложения към парламентарната комисия по външна политика - нарушение на чл. 105, ал. 1 от Конституцията, според който Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната.

 След като успешно му бе гласуван вот на недоверие 22 юни т.г. (сряда), ПКП подаде оставка едва на 27 юни (понеделник) или пет дни след вота - нарушение на чл. 89, ал. 2 на Конституцията, съгласно който когато НС гласува недоверие на правителството, миннистър-председателят подава оставка на правителството. Доколкото в Основния закон няма предвиден срок за извършване на това действие, дотолкова то се държи незабавно - справка Филип Димитров, който подаде оставката на ръководеното от него правителство от парламентарната трибуна непосредствено след неуспешния за него вот на доверие.

 С отказа си да се явят на консултации по съставяне на ново правителство, при президента, когото издигнаха и подкрепяха на последните президентски избори, ПП и БСП осуетяват провеждането на конституционно предвидена процедура (чл. 99, ал. 1) в името на това да удължат престоя си във властта с още няколко дни, през които да заличат следите от евентуални закононарушения, които биха могли да бъдат установени при една ревизия на тяхното управление, и да се опитат да напазаруват недостигащите им шест гласа за ново правителство.

В заключение: добре е в бъдеще, когато на българския избирател му се предлагат политически субекти, чието единствено оправдание да съществуват е борбата за възстановяване на законността, да ги преценява не по думите, а по делата. А към отиващите си управляващи да се обърнем с макар и закъсняло напомняне на най-дългата дума в този така мъчен за тях български език: непротивоконституционствувателствувайте!


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати