Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Хора на Кацаров източват стотици хиляди от Здравната каса в Александровска болница?

Мрежата

Хора на Кацаров източват стотици хиляди от Здравната каса в Александровска болница?

Снимка:

Скандални афери за стотици хиляди левове се разиграват в Александровска болница след като ръководството й бе подменено от здравния министър на Румен Радев - Стойчо Кацаров, пише ПИК.  Припомняме, че след като смени ръководството на болница „Лозенец“ служебният здравен министър смени Съвета на директорите и на "Александровска" болница . Тази рокада бе очаквана, защото постът директор  бе зает от Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Пик разкрива схема за източване на здравната от  д-р Александър Оскар, който сипеше обвинения срещу проф. Ангелов, но нито едно от тях не беше доказано.  Според  медията Оскар е глобен заедно с шефа на ДКЦ-то в здравното заведение с цели 178 000 лева и има забрана да работи със Здравната каса и да извършва амбулаторна дейност заради 3000 листа фалшиви отчетни документи, съобщава ПИК позовавайки се на  служители от СЗОК, констатирала нарушенията след сигнал на бдителни медицински служители. Резултатите от тази проверка обаче ревностно се укриват от служителите, които са отговорни за огласяването им, а драстичните нарушения се замитат по килима.

Д-р Алекс Оскар, като го наричат в еврейската общност, месеци наред атакуваше бившия директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов и дори сезира и комисията на Мая Манолова в предишните два провалени парламента, както и още по-проваления служебен здравен министър Стойчо Кацаров. Оскар не слезе от екрана на БТВ в течение на месеци, за да разпространява обвиненията си и за по-драматично подаде оставка от Управителния съвет на болницата.

В крайна сметка се оказа, че именно той е извършвал документни измами. Те са установени от проверката на РЗОК, която е установила, че е автор на 3 000 листа с фалшиви отчети пред Здравната каса. Те са резултат от работата му с ДКЦ към здравното заведение, чиито шеф е д-р Чавдар Еленков.

Фалшивите документи са за фалшива хоспитализация на пациенти, което означава създаване на фалшива история на заболяването. Чрез тях обаче се източват огромни средства от Здравната каса. На този фон доц. д-р Александър Оскар през 2020-а беше обявен за лекар на годината явно заради яростните му нападки срещу здравния министър от правителството на Бойко Борисов и бивш негов началник проф. Костадин Ангелов.

Затова д-р Оскар и д-р Еленков са глобени с общо 178 000 лева. А на д-р Алекс Оскар му е наложена забрана да извършва амбулаторна дейност и да работи със Здравната каса.

По непотвърдени данни на ПИК по-рано през 2021 г. НЗОК също е правила проверки в Александровска болница по сигнал, но резултатите от нея също са потулени. Шефът на най-голямото поделение на НЗОК - това в столицата, Иванка Динева, която се върна там в началото на тази година дължи публични обяснения за броя на проверките, резултатите от тях и имената на злоупотребилите със средства на Здравната каса лекари.

Д-р Алекс Оскар, който е шеф на очната клиника в Александровска болница, както и на организацията на еврейската общност "Шалом", не се ползва с добро име сред българските евреи заради порочния според тях начин, по който предостави бившата им собственост на днешния хотел "Рила" в София на забегналия хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков, след което се сдоби със супер луксозен скъпарски апартамент в столицата.

Очевидно склонността на д-р Алекс Оскар към далавери е неутолима, заради което се е възползвал и от работното си място в Александровска болница и, набеждавайки бившия й шеф проф. Костадин Ангелов, всъщност е източвал Здравната каса с фалшиви хоспитализации, за което говорят и 3-те хиляди листа фалшиви негови отчети, пише още ПИК.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема