Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Хранили бедни с ястия за вегани

Мрежата

Хранили бедни с ястия за вегани

Хранили бедни с ястия за вегани - Tribune.bg
Снимка:

Текст „24 часа“

Веганска храна е раздавана като топъл обяд на нуждаещите се в столичния район “Красно село”, научи „24 часа“. Липсвали месо и всякакви млечни продукти, въпреки че едно от изискванията на европейската програма е тя да е разнообразна и балансирана.

Това е единственият случай, в който община е решила сама да предлага веганско меню по мярката “Топъл обяд”. По нея бедните, възрастни и хората под карантина получават в домовете си супа, основно, хляб и десерт.

Заради веганското меню “Красно село” е изключен от програмата. Всички останали 215 проекта за безплатна храна на над 60 хил. души са одобрени. А за нуждаещите се от “Красно село” са поканени други бенефициенти, които да поемат изхранването им.

Вместо да се съобразят със забележките и да предложат месо и млечни продукти на бедните, от “Красно село” пратили на социалното министерство становище на СЗО, че веганството не е психично заболяване. В министерството обаче има и жалби от хора в района, които искат да получават разнообразно меню.

От началото на годината проектите за топъл обяд се финансират от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица чрез механизма REACT-EU. През февруари пък започнаха проверки срещу кметицата на район “Красно село” Росина Станиславова. Тя сама се е наела да ръководи европроекта от 15 май до 31 декември 2020 г. и е получила 7602 лв. 41 526 лв. са платени общо като възнаграждения на 5-има души.

Заплатите бяха съобщени от Станиславова миналия месец. В четвъртък обаче тя не отговори на питането на председателя на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев как е изразходвала парите по програмата. “Има натрапчива фиксация в личността ми. Направили сме ясен и задълбочен анализ по питането”, каза на сесията на общинския съвет Станиславова. И обясни, че поисканата информация съдържала защитени лични данни.

“Не искаме номера на личните карти на служителите, а да разберем как са изхарчени тези пари”, отвърна ѝ Георгиев. Той заедно с колегата си Стефан Марков попитаха кметицата и как е усвоила близо 460 хил. лв. за ремонт на улици и тротоари в района. Всички пари са върнати в бюджета на Столичната община заради обжалване на обществена поръчка, отвърна тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети