Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. И църквата в ужас от хунтата на Радев: Каква е тая злоба и желание за мъст?!

Мрежата

И църквата в ужас от хунтата на Радев: Каква е тая злоба и желание за мъст?!

Снимка:

И църквата е в ужас от хунтата на Румен Радев и метежниците му, които изчегъртват наред всичко добро в държавата. Това стана ясно от слово на пловдивския митрополит Николай на освещаването на новия православен храм „Свети Георги“ в село Триводици, съобщава 7 дни София.

Той изнесе пред миряните дълга и релефна реч, в която едновременно напътства хората в Божиите работи, а в същото време нападна част от политическите сили в разгара на предизборната кампания. Той показа, че и духовниците не са безучастни към съсипването на държавата от едноличната диктатура на Румен Радев и комунистическите му похвати, които стигнаха до там дори да се нападат свещеници от неговите министри.

Владиката използва публичната реч и паметните фрази на някои от политиците, за да ги превърне в оръжие срещу тях. Други политици пък срещнаха похвали от устата на владиката. Дядо Николай намеси в словото си и световни лидери като Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Ето и част от словото на Негово Високопреосвещенство пред миряните в Триводици:

Този Дом Божи Бог благослови да се построи и днес да се увенчае с Божествената благодат на Светия дух и вовеки веков да бъде храм Божи.

Благодаря на ония, които се помолиха и морално подкрепиха това дело. Искам да изкажа имената на всички. Но не ги знам. А и да ги знам, няма да ги кажа, за да не отнема наградата, която Бог им е приготвил. Бих им благодарил, ако това е моят дом. Но господарят на тоя дом е Господ Бог. Всички добротворци, уверявам ви, са записани в Книгата на живота. И не аз, а Господарят на този дом да ги въздаде със здраве и благоденствие. Аз, ще кажа само: Господи, благослови тия, които възлюбиха благолепието на твоя дом. Които го съзидаха, които го украсиха, които го подготвиха, за да се извърши днес чинът на освещението. Преди всичко благодаря на Бога за неговия благ спасителен промисъл към нас. Всичко това е Божествено вдъхновение и отразява онова, което Светия дух извършва в нашите души. Както се яви във вид на огнени езици на Петдесятница, така във вид на пламъчета гори във вашите сърца. Не се гаси туй що не гасне. Нищо, че нямахте храм, вярата опазихте и я отобразихте в този великолепен дом Божи.

Благодаря на господин градоначалника на Стамболийски. Зная за Вашите добри дела, г-н кмете. Зная, че по Ваше предложение Общинският съвет е отпуснал много средства за изграждането на този храм. Благодаря Ви за Вашето високохристиянско и родолюбиво съзнание. На Вас Бог е възложил тежък кръст в трудни времена. Всяка власт е от Бога дадена и ние си спомняме думите на Иисус Христос когато Пилат му каза: „Имам власт и да те разпна, имам власт и да те пусна“, а Христос отвърна: „Ти нямаше да имаш никаква власт, ако не ти беше дадена свише.“

Ние благодарим, че Бог е помислил в този момент да бъдете Вие кмет, а не кой да е. За да бъдете съработник Христов не само в изграждането на този Дом Господен, но и в изграждането на духовното здание на Божието домостроителство. Благодаря на всички, които са помогнали, разбира се и на господин кмета на село Триводици.

Тази Христолюбива власт, скъпи мои чада, каквато имате в лицето на тия двама кметове е Божия милост и благословение. Защото те са осъзнали, че чистата православна вяра е последната крепост на тоя народ. Тия хора много добре знаят какво е вярата в историческия път на българския народ. Ако някога народът ни победи робството, то е защото имахме вяра. Кого щяха да освобождават руснаците, ако народът си беше продал вярата?! Нашият народ беше въоръжен с вяра в Бога и любов към Отечеството. Така победи робството. Но днес робството е още по-страшно. Робството на греха.

Да, живеем в пандемия, но тази пандемия не е толкова опасна, колкото е опасна оная зараза, която разяжда душите човешки. Заразата, пандемията на греха, на злото в тоя живот. И ние си спомняме думите на Светото Евангелие: ,,Не бойте се от това, което може да навреди на тялото ви, по страшно е онова, което може и тялото, и душата да заведе в ада.

Това е страшното озлобление в нашето съвремие. Нечувани и невиждани послания отправят наши политици в народното събрание. Разделен е нашият народ на партии, като някакви езически племена единствено и само да враждуват помежду си. Толкова злоба, толкова желание за отмъщение?! Вече се научихме да казваме за човеци, че „ще бъдат изчегъртани“, което е страшно?!

На всичко това трябва да се сложи край. Докато не разберат управниците, че няма как със зли средства да постигнат добри резултати. Няма как със силата на злото да се постигне добро.

Бъдете миротворци. Бъдете снизходителни, бъдете великодушни, кротки, търпеливи. С една дума ще кажа: Човечни!

Ако трябва накратко да обобщя нашата Христова вяра, това е „Човечност“. Защото лъже, че обича Бога оня, който не обича ближния си.

Помислете. Лесно е да обичаш тези, които ни обичат. Но трудно е да обичаш ония, които ни мразят. Които ме ненавиждат, тях трябва да обичам. Любовта е подвигът на нашата вяра.

Сега опоненти в политиката постигат някакви резултати, но не се състезават по правилата. Колко е важно това да постигнеш победа не за сметка на опонента си. Да го смачкаш, обидиш, да го унищожиш. Вместо, показвайки своите добродетели, своето доброчестие.

Някога ме питат: „За кого да гласуваме?“. Аз нямам право да ви кажа. Защото в България всеки има право да говори каквото си иска, но Църквата трябва много да внимава.

Но аз ще ви кажа: Питайте партиите, ако някой отвън им нареди да затворят църквите на Великден, ще ги затворят ли? И гласувайте за оная, която няма да ги затвори.

Питайте, коя партия ще одобри учебниците по религия за предмета „Вероучение“, които издава Светия синод. За нея гласувайте. Питайте, коя партия ще се стреми да промени Закона за вероизповеданията, за да започне да тормози Църквата и духовенството? И която ви каже, че няма да променя този закон, за нея гласувайте.

Ние в този век живеем и в този свят. И сме призовани от Словото Божие. А то какво ни казва: ,,Не участвайте в безплодните дела на тъмнината, а ги изобличавайте!“ Тогава, защо да мълчим?

Дръжте се за доброто, изпитвайте духовете, гледайте коя власт почита Бога и Църквата, защото легитимна власт е тая, която обича Бога и човеците. Другата е Сатанинска власт.

Днес извършихме освещаване на този православен храм. Но тук е и източник на просвещение. Просвещение със светлината на Бог. Прочетохме литургийното Свето Евангелие. Една жена страдала много години от кръвотечение и нищо не могла да направи. Но чула, че има чудотворец – Иисус Христос, лекар, който изцерява всяка болест и всяка немощ у човека. И решила да го потърси. Но много народ, тълпи, няма как да поиска от него благословение, но на нея вярващата жена и било достатъчно да се докосне до крайчеца на одеждата му и била убедена, че ще оздравее. И така станало. Много народ се натискал в Христос, но той почувствал само оня миг, в който жената се докоснала изозад до одеждата му. И тогава Христос възкликнал: „Сила излезе от мен!“.

Не е достатъчно само да запалим свещ, да се прекръстим и да стоим 4 часа на служба. Ще бъдем като ония, които се притискали към Христос, ако ние не пожелаем да се докоснем със сърцето си до него. Само тогава той ще каже: „Благодат излезе от мен!“

Уверявам ви, че той иска само едно нещо от нас, а то е: „Синко, дай си мен сърцето. С цялата си душа, с всичкия си разум, с всичките си чувства, с цялото си същество.“

Но не защото трябва ние толкова да го обичаме, а защото осъзнаваме колко много той ни обича. Колко много той прави за нас и продължава да прави за нас. Затова, когато идвате в храма, не формално, а със сърце и душа се докоснете до Бога. За да придобиете Божествената благодат на Светия дух, която да изцери всяка болест, всяка немощ. Да ви вдъхнови за богоугоден живот.

Затовара, обичаитайте тоя храм, с него е свързана човешката съдба. Тук довеждат човека непосредствено след раждането, тук довеждат, за да приеме Светото кръщение, тук се просвещаваме и освещаваме със Светия дух Божи. В храма се довежда човека, за да бъде изпратен в благословения път към вечността. Старайте се да се благоукрасява още повече и още повече. Колкото и да е красив един храм, колкото и да е пълен със злато, сребро, скъпоценни камъни, запомнете, че ако няма народ, е като дом, който запустява. Най голямото украшение на един храм сте вие. Затова украсявайте храма с молитвите си, с църковния си живот, с добродетелите си. Събирайте се в храма, за да почувствате, че не сте сами в духовната бран против поднебесните сили на злото. Никой не отива на война сам. Като се съберат цяла армия, тогава, предвождани от своя генерал, отиват и побеждават.

Сами няма как да победим оня, чието име е легион – Дяволът. А като се съберем заедно и всички заедно се молим, и всички заедно постим, и всИЧКИ заедно чувстваме себе си наистина като тяло Христово, и когато казваме „Господи помилуй!“ с едно сърце, с една душа и с една уста, тогава тая молитва стига до Бога.

И са ме питали и съм казвал, че има едно нещо, което може да спре природните стихии и бедствия. И това не е нито Тръмп, нито Путин, нито който и да е светоуправник от тоя век, колкото и могъщ да си мисли че е. Това са вашите молитви. Ако сме прогневили Бога Божият гняв да го срещнат вашите молитви. Те ще го спрат. Защото Бог не иска смъртта на грешника, а иска да се обърне и да бъде жив.

Да ви е честит този храм. Благодаря Ви господин кмете, и на Вас г-н кмете на селото. Благодаря ви за всичко, което правите в живота на Църквата. Ценим Вашия труд. Ние се покланяме пред Вашата чиста вяра в Бога. Ние съзнаваме колко е тежък кръстът, който Бог Ви е дал да носите. Но знайте, че имате моите молитви, имате молитвите на духовенството и на Божия народ. Този народ, просветен в светлината на вярата, много добре знае кое е добро, кое е зло, кое е клевета, кое е истина. Този народ вижда и цени. Не е малко и това, че днес дойдохте и народът видя и почувства вашата молитва. Молитвата на кмета: „Господи, благослови и спаси, и запази от всяка болест и немощ и бедствия тоя народ, над който си ме поставил да бъда управник.“

Трудете се и да е благословен вашият труд. Бог да ви помага. На всички вас честит празник! Бъдете благословени със здраве, Бог да ви пази от всяка болест. Да ви дава благоденствие, мир и душевно спасение.

За многая лета. Амин!  

 

 

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема