Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Илиян Василев, Красимир Премянов и посолството ни в Москва в схема за пране на пари?

Мрежата

Илиян Василев, Красимир Премянов и посолството ни в Москва в схема за пране на пари?

Илиян Василев, Красимир Премянов и посолството ни в Москва в схема за пране на пари? - Tribune.bg
Снимка:

Редица български физически и юридически лица може да са замесени в мащабната руска схема за изпиране на пари „Тройката“. Това се твърди в разследване на сайта „Биволъ“, пише ТВ Европа. Разследването се позовава на изтекли в мрежата банкови документи, които са анализирани от OCCRP – международна неправителствена организация, чиято дейност е разследване на корупцията и организираната престъпност. Твърди се още, че сред замесените в схемата е дори българското посолство в Москва.

Огромни суми парични средства с неясен произход и предназначение – около 130 милиона евро, са влезли в български банкови сметки чрез т.нар. Перачница „Тройка“ – руска финансова схема, предназначена за изпиране на пари с неясен произход.

В основата на схемата стои стройна система от кухи офшорни фирми, регистрирани на поставени лица, които използват фалшиви кредити, фактури и договори, за да заобиколят банковия надзор за съмнителни средства и да трансферират в европейски банки пари от Русия с неясен произход.

Според разследващите журналисти зад аферата стои руският милиардер и бивш собственик на инвестиционната банка „Тройка диалог“. Освен граждани на Руската федерация обаче, в схемата, оказва се, има замесени и българи, сред които областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, бивши депутати, фирми за строителство на ваканионни имоти, община Царево и дори българското посолство в Москва.

Предназначението на парите, постъпващи по сметките на получателите, формално е било записвано като „за потребителски стоки“, „за текстил“ и т.н. Реално това обаче е нямало нищо общо с истинското предназначение на парите – средствата са отивали за съвсем други цели като закупуването на луксозни имоти например. По този начин такива ваканционни имоти в България са закупили редица руски граждани.

Името на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков фигурира в изтеклите документи чрез два превода от от LITON SECURITIES – 54 000 евро на 6 юни 2012 плащане по предварителен договор и на 9 юли същата година 141 655 евро по договор от 18 май 2012. Самият Чолаков, който тогава е работил като адвокат, твърди, че става дума за адвокатска сметка и не разкрива предназначението на парите с мотива, позовавайки се на адвокатската тайна.

Според изданието замесен в схемата е и бившия депутат от БСП Красимир Премянов. През 2010 той получил сумата от 5000 евро за „правни услуги“ от фирма, свързана с т.нар. „Тройка“.

Чрез осем превода от офшорни компании, свързани с финансовата схема, на сумарна стойност от малко над 408 хил. долара, е замесено и българското посолство в Москва. Сумите са били преведени в периода февруари 2006 – ноември 2007 г.

Телевизия Европа се свърза с тогавашния български посланик в Руската федерация Илиян Василев. Той обаче отказа да коментира казуса, поне на този етап. От външно министерство пък посочват, че са разпоредили проверка.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети