Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Илиян Василев: Васил Терзиев беше спуснат „от горе“, но избирателите на ПП/ДБ няма да им козируват

Мрежата

Илиян Василев: Васил Терзиев беше спуснат „от горе“, но избирателите на ПП/ДБ няма да им козируват

Илиян Василев: Васил Терзиев беше спуснат от горе, но избирателите на ПП/ДБ няма да им козируват - Tribune.bg
Снимка:

От профила във Фейсбук на Илиян Василев

За пореден път се изумявам от склонността към интриганство в дясно или сред т.н. демократични среди. Днес, според някои, Костов унищожил Васил Терзиев!?. Няма да влизам в тази плоска интрига, защото интригантите и техните лъжи печелят дори от коментар. Но искам да обърна внимание на Васил Терзиев, защото е важно той да чуе посланието, което се споделя от мнозина, че трябва да работи упорито за да спечели доверието на хора като Костов, които му дават шанс, но не и гаранция. И му вдигат жълт картон - не се движи в добра посока или не с нужната скорост.

Това, че бе договорен между партийните ръководства и бе спуснат "от горе", не му дава гаранция, че ще може да привлече всички потенциални гласове от ППДБ. Това, че Кирил, Асен, Христо и Атанас ще призоват да се гласува за Васил Терзиев, не означава, че избирателите им ще козируват, както го правят избирателите на ГЕРБ, ДПС и БСП. Милиони в пари се печелят относително лесно, опитай да спечелиш милиони избиратели!? Софийските избиратели искат сами да се убедят - дават шанс, но искат доказателства. Защото са лъгани много пъти.

Едно е да спечелиш доверието на ръководствата на тези партии, това се договаря, друго е на избирателите, то се печели. И тук въпросът е не просто да се спечели София, това е относително ясно, а да се спечели по-такъв начин, че дадеш сили и крила на промяната на национално равнище. И разбира се да се спечели мнозинство в СОС.

Важни са ключовите послания по големите теми не са само на София, но и на България, тъй като се очаква националните теми да "тежат", когато софиянци вземат решение. Софийският избирател на Васил се бори не само за паветата, но и за посоката на нацията.

Ако Васил повтаря притихналото поведение на ППДБ на национално равнище - Пеевски взе лидерството, Борисов също - лидерите на ППДБ просто ги няма, и Терзиев си помисли, че това е печелившата карта за него като поведение - може и да спечели София, но победата ще бъде пирова.

Не е задължително да приемате това, което Костов казва, но е задължително да се размислите защо след правителството на ОДС всички други правителства са "отклонения от нормалността" - или отровен двойник на демократичните сили - ГЕРБ /СДС!?/ или тяхното отрицание - Възраждане. Причината не е в ДС, а в слабостите на лидерите на демократите. Какво очаквате от наследниците на БКП и ДС номенклатурата - естествено е да се борят да овладеят всички лостове на властта? И го направиха. Какво направиха лидерите на дясното и демократичното, защото те имаха доверието на по-голямата част от България. Къде отиде този политически капитал?

И днес правят същите грешки от ППДБ - не могат да отсеят плявата от сеното - вижте проекта за конституция - липсва фокус - темата за смяната на националния празник е привнесена - и в никакъв случай приоритет, първо ниво на проблемите, които трябва да се решават. Трябва да генерираш позитивно движение по основните части на реформата, да махнеш паметника/ците, да смениш имената на улици, да ограничиш корупцията, да управляваш зависимостите на статуквото /Пеевски е зависим от оценката на САЩ и ЕС, а му дават да си разиграва коня - във вътрешен план нищо не се променило при него - Иван Мирински и мрежите са си на място/. И чак след това, ако успееш в главното и генериращ енергия за промяна, да се занимаваш със странични по отношение на централните, но все така важни теми. Като разширяваш фронта на атака срещу реформата, тя не печели, печелят противниците, които ще сведоха всичко до смяната на датата на националния празник.

Да виждате лидерите на ППДБ да са тръгнали по страната и като апостоли да разясняват на хората смисъла на тези реформи. Нищо подобно, занимават се с кулоарни преговори, в които Пеевски и Борисов ви известяват какво става?!

Мнозина очакват от Иван Костов готови решения, а той ги учи на мислене и начин да стигнат до правилните решения сами. И за това никак не го обичат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати