Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Има ли топла плевенска връзка между Радостин Василев и световна софтуерна компания?

Мрежата

Има ли топла плевенска връзка между Радостин Василев и световна софтуерна компания?

Има ли топла плевенска връзка между Радостин Василев и световна софтуерна компания? - Tribune.bg
Снимка:

Повече от денонощие цяла България се пита коя е компанията облажила с милионен договор за ненужен продукт на гърба на бюджета в последните министерски мигове на Радостин Василев, пише NOVSPORT.

Защитената с търговска тайна скандална сделка беше описана косвено от новия министър Весела Лечева като: „НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства. Това е изключително скъпоструващ продукт“.

Какъв може да е този изключително скъпоструващ продукт, който поддържа спедиторска и складова синхронизация и е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства?

„Запознати с портфолиото на големите софтуерни компании и с потайностите на плевенските приятелски кръгове откриват интересни взаимовръзки и съвпадения.

Цитираният от министър Лечева заемащ длъжността председател на Съвета на директорите на НСБ ЕАД към онзи момент и едновременно изпълняващ функцията секретар-протоколчик на Съвета на директорите Владислав Божиков е съгражданин на Василев, инсталиран от последния през март тази година в ръководството на държавното дружество, без преди това да е имал какъвто и да било опит както в спорта, така и в управлението на държавни предприятия и активи. Същият Божиков изглежда едновременно е ръководил заседанието, записвал е какво се случва на него и накрая е прибрал протоколите незнайно в кое чекмедже щом и до момента те не са нито предадени на новото ръководство, нито намерени от него. Интересно е дали той е написал и ръкописните платежни, с които някой е тичал да преведе въпросния милион – да не би случайно електронното банкиране да закъса и ръководството да бъде сменено преди парите да тръгнат нанякъде.

Председателят-директор-секретар-протоколчик Божиков е дългогодишен приятел с друг плевенчанин. Младият и амбициозен Здравко Пешаков изненадващо се издигна до позицията управляващ директор за България на SAP – една от най-големите софтуерни компании в света. Така той стана един от най-младите управляващи директори в региона. Издигането му до високата позиция бе обявено на 01 август тази година – денят в който Радостин Василев е подписал споменатият милионен договор в предпоследния ден на своето кратко, но скандално министерстване.

Запознати твърдят, че дългогодишната дружба на Владислав Божиков и Здравко Пешаков е довела до чудесни бизнес отношения и с Радомир Миланов – деклариран като един от действителните крайни собственици на САП България, който договори стратегическото й партньорство с А1 преди 2 години с шефа на мобилния оператор Александър Димитров“, се посочва в публикацията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети