Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Интересно ще е становището на ЕК, включително на опита на Кирил Петков да назидава СГС

Мрежата

Интересно ще е становището на ЕК, включително на опита на Кирил Петков да назидава СГС

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов

В продължение на темата за независимостта на съдебната власт - финансовият министър Асен Василев е изразил притеснение, че разходите на съдебната власт в България са били 0.7 процента от БВП за 2019 г. спрямо 0.3 процента средно за ЕС.

Ако една система, особено правосъдната, която стои в основата на понятието за държава, не получава адекватно финансиране, тя просто не може да функционира. А правосъдието е особен вид система, то пряко се докосва до чувството за справедливост не само на всеки един български гражданин, а и на цялото общество.

През 2020 г. в рамките на първия годишен доклад по линия на общоевропейския механизъм за върховенство България получи бележка, че финансовите ресурси за правосъдието са „повод за загриженост“. Подчерта се, че въпреки направените финансови инвестиции, липсата на достатъчно финансови ресурси е проблем.

И в този ред на мисли Асен Василев не предлага някакъв работещ механизъм, на него просто процентът и сумата му изглеждали много. И, разбира се, най-лесно е да се клъцне без да се влага някаква особена мисъл.

Финансирането на правосъдната система обаче не е въпрос, който може ей така да се размахва, както Румен Спецов е размахвал задлъжняло дружество.

Та, много ще е интересно становището на Европейската комисия по тези развития, включително и опита на неговия колега Кирил Петков да назидава Софийски градски съд, в рамките на предстоящия следващ доклад по общоевропейския механизъм за върховенство на закона.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още