Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иван Бакалов: Интернет и социалните мрежи се пълнят не с дийп фейк, а обратното - с плитък фейк

Мрежата

Иван Бакалов: Интернет и социалните мрежи се пълнят не с дийп фейк, а обратното - с плитък фейк

Снимка:

От профила във Фейсбук на журналиста Иван Бакалов

Интернет и социалните мрежи се пълнят не с дийп фейк, а обратното - с плитък фейк. Среща се и такъв израз – „шалоу фейк“.

Един такъв шества из Фейсбук - как създателят на PCR теста казал, че неговото изобретение не може да разпознава коронавируса. И бил умрял мистериозно.

Въпросният Кари Мълис, нобелов лауреат, обаче е починал в началото на август 2019 г. Сигурно сега се изказва за епидемията с коронавируса от отвъдното.

Но фейкът е съчинен по аналогия - Мълис не е бил съгласен, заедно с още 500 учени, че ретровирусът ХИВ причинява СПИН. Отрицателите на коронавируса да не се въодушевяват прекалено. Той не отрича, че има такъв вирус, но болестта СПИН е по-сложна, което е основание на някои учени да не признават вируса като причинител. 

Така или иначе плиткият фейк върви с гръмко заглавие „Откривателят на PCR теста...“

В новоизмислен сайт tribun-bg.com, сякаш създаден специално за измислени новини, тия дни пишеше как в Швеция заловили три самолета и арестували 20 души, че пръскат с химикали, „съобщи Ройтерс“. Самолетите били на СЗО.

В „Истинските новини“ има писмо на влаков машинист, който признава, че карали цистерни с химикала за пръскане до летището в Граф Игнатиево. Химикалът миришел ужасно и негов колега умрял от отровата.

В N-ски сайтове има признание на летец, който пръска над България с химикали, ужасен как трови народа, ама му плащали по 50 хил. долара на полет.

Такива заглавия са като кукичка на въдица. Наивникът се хваща, кликне върху кукичката и прави трафик.

И плитък фейк върши работа. Щом всеки пети не вярва, че има коронавирус, има си публика за такива новини, някой ще й ги произвежда да я захранва. Както се захранва на риболов - хвърляш захранка, а заедно с това въдица със стръв.                     


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още