Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иван Калчев за кабинета на ИТН: Кандидатурите са на хора държани в зависимост чрез папки с компромати

Мрежата

Иван Калчев за кабинета на ИТН: Кандидатурите са на хора държани в зависимост чрез папки с компромати

Снимка:

От Фейсбук на Иван Калчев: 

Вчера имахме заседание на Националния съвет на Зелено движение, и решихме че народните ни представители НЯМА да подкрепят предложеното от ИТН правителство. ДаБългария са заседавали по същото време, а ДСБ са решили още по-рано.

Още изчакваме резултатите от електронното гласуване за официалната позиция, а засега се очертава да е прието единодушно.

Моята позиция:

ИТН са лидерска партия от типа на НДСВ и ГЕРБ. Слави трябваше да направи чудеса, за да легитимира ИТН като автентична протестна партия, а засега прави точно обратното. Самият стил на взимане на решения и излъчване на послания опасно напомня на Бойко. Кандидатурите са явно на хора, искат да кешират участието си във властта, или са държани в зависимост чрез папки с компромати.

Със сигурност в партията и парламентарната им група има и свестни хора, но те нямат никакъв опит в политиката. Ако не искаме следващ ГЕРБ, сме длъжни да им помогнем да преминат през организационна криза и възстановяване, да се отърват от калинките и лидерския модел, и да се ре-формират около ценности, а не под една личност. Ако успеят - това ще е знак, че от герберския феодализъм вървим към политическа модерност.

Във всеки случай трябва да се пазим от идеята, че за ИТН са гласували „чалгаджии“. Твърде жалко ще е ако спадът в подкрепата за ИТН прелее гласове в псевдопатриотите и мафиотски политически проекти. Засега Трифонов се справя изключително добре да имитира Борисов и да прави ПР на ДБ, но това не прелива гласове автоматично. Трябва внимателно да следим социологията, но и в дълбочина настроенията сред гласувалите за ИТН.

Във всеки случай, отново сме в политически интересни времена. От нашите действия зависи много, за да продължи да е така.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още