Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иван Сотиров: Недопустимо е в една правова държава министър да назидава съдия

Мрежата

Иван Сотиров: Недопустимо е в една правова държава министър да назидава съдия

Иван Сотиров: Недопустимо е в една правова държава министър да назидава съдия - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Иван Сотиров

Недопустимо е в една правова държава министър да назидава съдия и да дава напътствие на съда кое е правилното тълкуване на закона.  Сигурно министърът на икономиката има основание да  е възмутен от случващото се около ББР, но това не оправдава неинституционалното му поведение.

Утвърденият конституционен принцип на разделение на властите е следствие на преценката, че намесата на изпълнителната власт в дейността на съдебната е много по опасно за правовата държава и обществото от едно пристрастно съдебно решение. Вчера в “Панорама” министър Петков каза дословно: “Аз имам много добри познати съдии, много от тях абсолютно честни хора. Разчитам на тях сега. Съдийската колегия има своята отговорност този тип актове, които са в несъответствие със закона да им се обърне внимание.”

 “Аз вярвам на съдийската колегия, че ще работи с нас този тип неща да не се случват.” Работата на съдебните магистрати не е да партнират на правителството в изпълнение на неговите политики, а да бъдат безпристрастни арбитри при защитата на законните интереси между спорещите страни.

И един министър е длъжен да знае, че отношенията между изпълнителната и съдебната власт не се градят на добри познанства и на субективната преценка за честност, а на принципите и правилата заложени в конституцията и законите!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати