Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иво Димитров към Йончева: Свободни ли са медиите на Прокопиев и Моника Станишева?

Мрежата

Иво Димитров към Йончева: Свободни ли са медиите на Прокопиев и Моника Станишева?

Снимка:

Елена Йончева демонстрира похвална загриженост за свободата на словото в България. За целта доведе у нас височайша делегация от европейски депутати и чиновници, които освен от корупцията, да ни спасяват и от цензурата.

От новините разбираме, че брюкселските костюмари са ходили при президента Румен Радев и неговото вице – бившата репортерка от БНТ Илияна Йотова, срещали са се с главния прокурор, омбудсмана, с журналисти и неправителствени организации. Междувременно така и не се разбра за кои журналисти и неправителствени организации става дума. Не стана ясно и какво конкретно са говорили, а ни бе сведено до знание нещо изключително скучно и клиширано като комюнике от заседание на Политбюро на ЦК на БКП преди ноември 1989 година.

И понеже най-големите грижовници за свободата на словото стигат единствено до едно име от медийния пейзаж у нас Делян Пеевски, ми се иска да разбера какво мислят за други издатели, за които е знайно, че също усвояват огромни средства от министерства, евросубсидии и грантове от чужди фондации. Та направо към същината на въпроса. Госпожо Йончева, свободни ли са според вас медиите от кръга „Капитал“, както и медиите, собственост на съпругата на Сергей Станишев – Моника Станишева? Смятате ли, че върху журналистите в тях не се упражнява натиск или самите те не си налагат автоцензура, когато трябва да пишат по теми като Истанбулската конвенция, като темата за системния натиск към България от страна на САЩ и Брюксел за бързото приемане на Северна Македония в ЕС. Цензурират ли се теми като тези за военните бази на НАТО и инициативата „Три морета“, които ни правят директна мишена при военен конфликт между САЩ и Русия? Знаете ли кои медии са получавали и продължават да получават огромни по размерите си средства от министерства, евросубсидии и грантове от чужди фондации? Имате ли реална представа от състоянието на медиите у нас или я карате избирателно, както показва практиката? С кои журналисти разговаряхте, каква информация и какви идеи ви дадоха на вас и на европейските чиновници?

Казвате, че европейските депутати са ни оказали честта да дойдат, защото тук имало системен проблем със свободата на медиите. Задачата на мисията на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) била да предизвикаме дебат за това. Ето, аз ви давам възможност с тези въпроси дебатът да бъде по-искрен. Ако, разбира се ги ги приемете и не ги цензурирате, уважаема госпожо евродепутат.

Иво Димитров за „Антени.бг“  


Топ новини

виж още

Актуална тема