Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иво Инджев: Руzкият помагач Иран напад(н)а Израел, спечели…Украйна

Мрежата

Иво Инджев: Руzкият помагач Иран напад(н)а Израел, спечели…Украйна

Иво Инджев: Руzкият помагач Иран напад(н)а Израел, спечели…Украйна - Tribune.bg
Снимка:

От профила във Фейсбук на Иво Инджев, журналист

Руският помагач Иран напад(н)а Израел, спечели…Украйна

Видя се тактическото поражение на аятоласите в опита им да се направят на Голият срещу израелския Давид във военно отношение.

Ролите им се размениха зрелищно в духа на библейската притча в полза на миниатюрната по територия, обозначавана със Звездата на Давид държава (на иврит: מָגֵןדָּוִד – Маге́н Дави́д, или Щитът на Давид).

Настъпва времето за стратегическа оценка.

1. Иранският режим доказа, че властва над страна, която трябва да бъде обуздана на всяка цена като евентуална ядрена сила. Не само западните санкции са инструмент за постигането на тази цел.

Някои “зли езици” твърдят, че Саудитска Арабия, най-големият истински (граничещ териториално, за разлика от Израел) враг на Иран, държи на ядрена мушка аятоласите.

Постигнала го е чрез сунитския Пакистан, единствената мюсюлманска ядрена военна сила, където, са депонирани 60 ядрени бойни глави, платени от саудитите.

Не е случайно, че саудитската монархия направи зашеметяващ завой в политиката си, като започна преговори с Израел за признаване на израелската държава. Щяха вече да са довели до дипломатически отношения, ако не беше избухнала кризата с клането на ХАМАС в Израел от 7 октомври 2023 г.

2. Израел се оказа в ситуацията на пасивното доказване, че основателно се бори в региона с най-голямото зло, способно да постави световен рекорд по масово въздушно нападение, напомнящо за времето на на Хитлер и Луфтвафе и шефа на авиацията им Гьоринг, опитващи да подчинят през лятото и началото на есента на 1941 г. Великобритания чрез тотална война по въздуха.

3. Отпадна всяко съмнение, че Путлер е на страната на фашизоидните си подобия в Техеран. Руzкото външно министерство, цитирано от Телеграфната агенция на съветския съюз ( ТАСС), отговори на призива на израелския посланик в Русия Симон Халперин да осъди иранската атака, че “държавата Израел не е осъдила нито един от ударите на Киев по руска територия”.

4. Последиците от края на остатъците на израелските опити за неутралитет спрямо рашистката война срещу Украйна ще бъдат тежка загуба на един малкото досегашни аргументи на Кремъл, че Израел си мълчи удобно за москва във войната й срещу Украйна.

“Симон, припомни ми кога Израел осъди поне един удар на киевския режим по руските региони. Не помниш ли, и аз. Но си спомням редовни изявления в подкрепа на действията на украинския президент (Володимир) Зеленски”, е коментирала Мария Захарова, официален говорител на руското МВнР.

Руското външно министерство изрази “изключителна загриженост от поредната опасна ескалация в Близкия изток и призова всички замесени страни към сдържаност”. Както отбелязва ведомството, “Москва очаква регионалните държави да решат съществуващите проблеми с политически и дипломатически средства”.

Това е и позицията на българския преzидент Радэв, който не зае страна и по този начин застана в защита на иранската агресия.

А какво се случва по света?

Германия обявява, че предоставя още една батарея “Патриот” на…Украйна. Не на Израел, който унизи Иран във въздушната конфронтация, а именно на Украйна, нуждаеща се от защита от рашизма.

Великобритания обещава лазерни оръжия за ПВО. На Украйна, не на Израел.

Тръмп се събуди с внезапен порив да бъде отпусната прословутата помощ от 60 милиарда за… Украйна. Не за Израел ( макар да има връзка). Неговите съпартийци я блокират от близо половин година насам. Ако се окаже вярно, ще се получи, че глупостта на аятоласите е отрезвила дори латентния досегашен съюзник на Путлер в САЩ.

5. Израел беше критикуван и дори морално атакуван (като единствената държава от развития Запад с голямо международно влияние) заради нежеланието си да застане категорично на страната на Киев в отбраната му срещу Путлер. Иранският опит да бъде унищожен Израел промени радикално този наратив. Израел все повече се асоциира с Украйна.

Последиците предстоят.

Световните сили се групират, бегло казано, така: САЩ, ЕС, НАТО, Великобритания, Германия, Франция, Канада, Украйна, Япония, Аржентина, Парагвай осъждат ОСТРО иранската агресия.

Испания, Мексико искат “сдържаност”

ОБЕЗПОКОЕНИ са Ватикана, Италия, Китай, Индия, Йордания, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Бразилия, Чили. България е в тази група.

“Обезпокоени” са и от русия.

На Израел не съчувстват Египет, Пакистан, Колумбия.

Аплодират агресията на Иран терористите от Южен Йемен и ( Южен) Ливан.

За финал:

Финалът може да изненада скептиците, че иде краят на агресивния алианс Москва-Пекин и Техеран (“Рим-Берлин и Токио” в днешно време) .

Украйна и Израел се превръщат все повече в съюзници.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети