Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Изборна нумерология - магията на числото 12

Мрежата

Изборна нумерология - магията на числото 12

Снимка:

12 са лунните фази, 12 са Олимпийските богове, 12 са Христовите апостоли

Числата са наситени с огромна символика. Сред рояка числа с богато значение изпъква числото 12. Именно 12 е най-силното число! Неговата магия е известна още от древността.

Древните гърци са вярвали, че на Олимп са живеели 12 основни богове. Два пъти по 12 часа прави едно денонощие, пише „Дойче веле“. Столетия наред се е използвала аритметична система, която почива върху числото 12.

Числото 12 е съществена измервателна величина и това най-често се обяснява с 12-те лунни фази, които маркират хода на една година.

12 е и често срещано в Библията. 12 са апостолите на Христос, които трябва да разпространяват Божието слово, 12 са племената на Израел, 12-те псалми, които се пеят през нощта, Светият Дух и 12-те добродетели. Някога християнската Коледа е продължавала 12 дни и 12 нощи. Също и светият град Йерусалим е напълно под знака на числото 12. Градът има 12 врати с 12 ангели. Освен това почти всички измервателни способи в града се базират на числото 12.

Но дори и извън религията има впечатляващи примери за силата на числото 12. Да вземем додекафонията - музикална система, състояща се от 12 равноправни степени (хроматичната гама), като за всяко музикално произведение се избира една 12 степенна редица (серия), която включва всички 12 тона от хроматичната гама. Първото такова музикално произведение е написано от Арнолд Шонберг.  


Етикети 12, число, сила

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив