Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Изложбата в Лувъра ще покаже само български предмети

Мрежата

Изложбата в Лувъра ще покаже само български предмети

Снимка:

„С подобна чест – три поредни национални изложби в Лувъра – не са удостоявани дори Италия и Гърция“, посочва експертът Александър Баралис

Изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г. не е само на български икони, а е свързана с всички прояви на творческа дейност по българските земи в периода XVI – XVIII век, заяви пред „Площад Славейков“ Александър Баралис, експерт в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Лувъра. Експозицията все още няма насрочена дата за откриване.

Според него след идването на османците по нашите земи творческата дейност сред българското население не спира, дори се появяват художествени школи като Чипровската. Точно това ще бъде показано в залите на Лувъра. Според г-н Баралис, с подобна чест – три поредни национални изложби в Лувъра – не са удостоявани дори Италия и Гърция. Това е признание за стойностните произведения на бита и изкуството от България.

„Ще има експонати само от България“, посочва доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ).

Проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуството към БАН, излезе с остра критика към подготвяната изложба, като заяви, че „третата „българска“ изложба в Лувъра ни представя като европейска Турция“.

Доц. Попов е категоричен – проф. Емануел Мутафов е представил нещата спекулативно и тенденциозно.

„Не е участвал в съставянето на изложбата, не съм го виждал там“, заяви доц. Попов.

Форматът на изложбата предвижда тя да е „широка като формат извадка“ за съхраненото в българските музеи от онова време.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още