Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Изнежените с климатиците постоянно мрънкат, че им е топло...

Мрежата

Изнежените с климатиците постоянно мрънкат, че им е топло...

Изнежените с климатиците постоянно мрънкат, че им е топло... - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Георги Матеев

Изнежените с климатиците започнаха много да ми правят впечатление. Постоянно мрънкат, че им е топло, че тези температури не ставали за работа, за учене, за матури и т.н. Няма и 35 градуса, а до мен някой пуфти и се жалва как не издържа. Но за всичко това си има обяснение!

Науката в последните години говори за т.нар. "модел на адаптивен комфорт", който променя препоръките за проектиране на обществени сгради.

Т.е. ако преди се поставяха фиксирани граници на оптимални температури например "между 20 и 24 градуса по целзий", то сега идеята е температурата вътре да е по-близка до температурата отвън. Причините и факторите, които се взимат предвид, са много.

Най-очевидната от тях е дрехите, които носим. През зимата, за да стигнат до училище децата носят едни дрехи, а през лятото - други. Ако вътре температурата е една и съща, има значение дали си на 24 градуса по тениска или на 24 градуса с пуловер и с яке по коридорите. На много хора може да им се струва интиуитивно или близко до акъла, но на мен ми се е случвало това да го обяснявам например на служителка в Спиди, която през зимата си надува климатика на 30 градуса и стои вътре по тениска, докато аз идвам със зимното яке и плуввам в пот за 30 секунди докато ми намери пратката, след което трябва изпотен да изляза вън на студа.

Друга причина, която е също толкова важна, е температурният толеранс, който тялото изгражда. Макар и да се предлага като спа процедура, контрастният душ е огромен стрес за тялото и не е за всеки. Когато тялото трябва да се справя с резки температурни промени с голяма амплитуда, този стрес излага на изпитание нервната и имунната система. А тъкмо в детска възраст терморегулацията е най-трудна (затова и бебетата са винаги завитички и ги пазим да не настинат, затова и децата се учат бързо да се преобличат като се изпотят и т.н.).

В този ред на мисли ако навън е 36 градуса, а вие държите вкъщи константно 24, когато излезете и се изложите на 12 градуса температурна разлика е нормално да изпитате някакъв термичен шок. Може и да ви прилошее. Но това не е защото 36 градуса е някаква убийствена температура, а защото вие излизате от 24 градуса и разликата е огромна. Ако 5 минути по-късно влезете в превозно средство, което също е нагласено на 20-24 градуса, вие отново ще изпитате такъв шок. И отново като излезете докато стигнете до училището или офиса (където примерно пак работи климатик) и така нататък. И така за деня можете да си направите няколко спа процедури.

Но учените са установили, че по този начин излагате тялото си на риск за здравето и е по-добре дори ако ползвате климатици, температурите да са по-близки до реалните за сезона, така че хем да оставите на тялото си шанс да се аклиматизатира, хем да не го излагате постоянно на такава температурна амплитуда.

Аз съм изпробвал тази теория върху себе си и мога да я потвърдя. Откакто ми се наложи да спра да ползвам климатици по други причини, терморегулацията ми се подобри драстично и сега се справям много по-добре както със студа през зимата, така и с жегата лятото. Нямам абсолютно никакъв проблем да изляза следобед на 35-градуса и да спортувам дори, въпреки очевидното ми наднормено тегло. В същото време виждам слабички хора, които пуфтят и вземат-дават в момента, в който излязат навън. И те ми се чудят на мен как оцелявам, аз им се чудя на тях защо си го причиняват.

С тия климатици се изнежихме яко. Навремето, когато беше немислимо да има климатик в училище, сме играли втора смяна навън футбол и никой не се е оплакал. Просто си бяхме свикнали. И с жегата, и с потта, и с миризмите. Но не е било ей така масово да гледам хора, които са пред припадък.

Тъй че много моля просто не си пускайте климатика на 20 градуса през лятото и на 30 градуса през зимата, а обратно. Просто е.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати