Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кадиев съобщава за 1,5 млн. евро загуби: Евтиният ток отново изкупен от чужбина

Мрежата

Кадиев съобщава за 1,5 млн. евро загуби: Евтиният ток отново изкупен от чужбина

Кадиев съобщава за 1,5 млн. евро загуби: Евтиният ток отново изкупен от чужбина - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Георги Кадиев

Тази нощ АЕЦ Козлодуй се подигра на всички.

Пусна 6-ти блок предсрочно, след годишната планова рехабилитация. Но не го пусна в 13:00 часа, когато всички участници на борсата си купуват електроенергията. Задържа съобщението за пускане и предлагане, в резултат на което цената на енергийната ни борса излезе 400.12 лв./Мвтч., втора най-скъпа по цена в Европа.

Още щом отвори пазарът „в рамките на деня“ (intraday) към 17:00 вчера следобяд, АЕЦ продаде на блокове 200 МВт на румънски търговци на цени под „Ден напред“ (day-ahead) на енергийната борса. През нощта заедно с качването на блока започва да продава до 1000 МВт в много часове. Цените, на които продаваше за някои часове бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч.

Купувачи са основно чужди търговци, защото познайте какво - нашите си купиха енергия на обяд на 400.12 лв./мвтч., тъй като никой не им съобщи, че АЕЦ ще тръгне по-рано ((което по REMIT е задължително).

В резултат, за пореден път енергията на АЕЦ Козлодуй за днес е изнесена и субсидира гърци, словенци, хървати, швейцарци, румънци и кой ли не. Около 30,000 Мвтч бяха платени от българските потребители по 204 евро/Мвтч. (т.е. 400.12 лв.), а тази нощ АЕЦ продаде на чужди търговци около 19,000 Мвтч. на средна цена от 121 евро/мвтч. Пропуснати ползи: 1,577 млн. евро. Но дори и това не е най-важното, а това, че чужди икономики купуват наша евтина енергия, докато нашата икономика плаща на макс.

Някой е взел решение как да се изтъргува 6-ти блок тази нощ. АЕЦ Козлодуй има борд на управление, подчинен на БЕХ, БЕХ подчинен на МЕ.

Всички носят отговорност.

Всички са за оставка.

И Луна би се справила по-добре.


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети