Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кадиев за „Берое“: От днес за утре да спреш финансирането, на практика убивайки отбора

Мрежата

Кадиев за „Берое“: От днес за утре да спреш финансирането, на практика убивайки отбора

Снимка:

От Фейсбук профила на Георги Кадиев

Написах този пост през юни, като водач на листа в Ст. Загора, където Берое е религия.

Да се издържа един отбор от губещ държавен ТЕЦ е глупост, която вероятно е измислил кметът на Ст. Загора, за да печели гласове.

Но същата недомислица е и от днес за утре да спреш финансирането, на практика убивайки отбора, и то точно когато Марица-Изток 2 най-после печели пари.

Някъде накрая на поста съм написал и решението, според мен.

Дано някой от "А"-отбора го прочете и се замисли.

*

23 юни  ·

НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ, ВСИЧКО Е БЕРОЕ!

Знам какво каза служебният министър на енергетиката за Берое. Знам, че е нелепо губещ държавен ТЕЦ да е собственик на футболен отбор (все едно Топлофикация-София да купи “Левски”) Знам каква любов е отборът за Стара Загора.

ЗАТОВА СЕРИОЗНО ЗА БЕРОЕ:

Откакто Берое става собственост на ТЕЦ Марица-Изток 2 през 2011, издръжката му се е увеличила драстично, при липса на особени резултати.

От 1,8 млн. лева през 2011 г. (когато ги придобива ТЕЦ Марица-Изток 2), издръжката им нараства до 7,9 млн. лева за 2019 (последният обявен ГФО) – или ръст от 4.4 пъти. Накратко резултати:

2010 г. Печели Купата на България. Издръжка за 2010 г. (преди да бъде придобит от ТЕЦ 2 – 2,36 млн. лева (ГФО за 2010).

2011 г. (тогава става собственост на ТЕЦ 2): Завършва на 7-мо място в А група. Издръжка за 2011 г. -  1,8 млн. (ГФО за 2011).

2013 г.: Последен успех: Печели Купата на България. Издръжка за 2013 г. -  5,1 млн. лева (ГФО за 2013).

2019 г. Завършва на 4-то място в А група. Издръжка за 2019 г. -  7,9 млн. лева (ГФО за 2019).

2021: Завършва на 6-то място в А група. Издръжката от ТЕЦ Марица-Изток 2 по думите на министъра на енергетиката е 5-6 млн. лева (няма обявен ГФО за 2020 г.).

Извод и решение:

Издръжка на Берое от губещ държавен ТЕЦ е необоснована и политически мотивирана. Но рязко прекратяване на издръжката е също недопустимо.

Берое би трябвало да може да функционира нормално и с годишна издръжка само от 2,4 млн. лева – колкото издръжката за 2010 г., когато печели Купата на България и не е собственост на ТЕЦ 2, а се финансира от сдружение на местни бизнесмени, които държат сметка за харченето на парите. Сега се финансира от държавата и, убеден съм, е обрасло от бизнес интереси и хора, които живеят добре на гърба на клуба и държавата. Убеден съм, че и старозагорци го виждат и знаят.

Считам, че дори ТЕЦ Марица-Изток 2 да намали 2-3 пъти издръжката на клуба, това няма да се отрази драстично, ако парите се харчат ефективно. Подобна по-малка издръжка би осигурила междинен период от 12-18 месеца за организиране на нови спонсори.

През 70-е и 80-е години Берое е отбор на цяла Стара Загора. Един футболист зачислен в Загорка, друг в ДЗУ, трети другаде- така на практика целият град отглежда и притежава отбора си. Мисля, че завръщането към тези корени е най-доброто.

Футболът е игра на народа, не на политиците.

*Този анализ е подготвен с помощта на приятел, чиято баба е крила Петър Жеков в каца в мазето, за да не го открие ЦСКА. Тогава футболистите се крадяли като булки. Днес аз “откраднах” от неговите знания, за което благодаря.  


Топ новини

виж още

Актуална тема