Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Как БКП скри трагедията от 1-ви май 1966 г. - 500 000 тона вода, метал и скали погребват стотици хора

Мрежата

Как БКП скри трагедията от 1-ви май 1966 г. - 500 000 тона вода, метал и скали погребват стотици хора

Снимка:

Зад спуснатата информационна завеса прибързано се дават четири осъдителни присъди

Текст на Faktor.bg

Преди 53 години на 1-ви май в района на Враца се случва едно от най-мащабните наводнения в най-новата ни история. След пробив в стената на хвостохранилището във Врачанския балкан 500 000 тона вода, метални и скални отпадъци заливат село Згориград и голяма част от града. Официално признатите жертви са над 100 души, но и до днес се смята, че броят им е дори в пъти по-голям заради безследното изчезване на много хора по това време, припомня БНР.

Управляващата БКП просто скрива трагедията.

Бедствието се отразява пестеливо с единствен акцент, пълната държавна мобилизация за пълното възстановяване на района и изплащането на милиони левове за пострадалите и нови домове.

Въпреки мълчанието за причините, още тогава е ясно, че трагедията е причинена от безстопанствено отношение. Зад спуснатата информационна завеса прибързано се дават четири осъдителни присъди, които обаче остават на най-ниското ниво.  

 


Етикети 1 май, Враца, БКП,

Коментари (1)

Михаил Николов Пейчев Това огромно бедствие беше оповестено ,но след Тоталитарния режим и доколкото си спомням преживелите Ужаса пред камерата отговориха на журналист . Дето се вика "кел файда " Ето Ви пример , който отблъсква и да ни е като обица на ухото никога да не ги допуснем във властта !!!
01.05.2019 19:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още