Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус

Мрежата

Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус

Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

Дългогодишният управител на „Билла България“ Бойко Сачански дава няколко съвета на българските потребители

Текст на Еconomic.bg

Вече десет дни България е в извънредно положение заради епидемията от COVID-19. В този период аптеките и хранителните магазини са единствените, които работят на пълни обороти и са едни от малкото места, където хората могат да ходят извън дома си.

Освен ограничението за едновременно влизане и редовна дезинфекция в обектите няма други задължителни мерки, които държавата да е определила. Понякога обаче тези мерки могат да се окажат недостатъчни и клиентите е добре да знаят какви лични предпазни средства трябва да вземат, за да не се заразят от COVID-19, а и да не разпространяват вируса.

Как да пазаруваме по-безопасно в извънредната ситуация, разказва пред еconomic.bg Бойко Сачански, дългогодишен управител на „Билла България“ - до март 2019 г. Според него клиентите на големите вериги трябва да спазват 12 основни правила, когато пазаруват по време на извънредното положение.

Пазарувайте в добре познатия Ви квартален магазин. Не посещавайте няколко магазина, за да купите само промоционални стоки. Спестените пари не си струват риска да обикаляте продължително време по улиците и в недобре познати Ви магазини.

Винаги изготвяйте предварително списък с необходимите продукти и го следвайте, без да се поддавате на импулсивни желания за покупки. Така ще съкратите времето, прекарано в магазина и ще спестите пари.

Много важно е как ще подредите продуктите във Вашия списък. Не забравяйте, че вирусът живее часове наред върху повърхности и че прониква в организма ни чрез устата. Затова продуктите във Вашата кошница трябва да са подредени така, че най-малко защитените от опаковката си храни да престояват минимум време в магазина. Спокойно може да минете два пъти по диагонал на целия магазин с консерва боб, но не е желателно да правите това с прясно изпечения хляб, например. Затова слагайте продуктите във Вашата количка в следния ред:

Нехранителни продукти.

Консерви, бутилки, буркани (консерва грах, бира, лютеница);

Фабрично пакетирани храни (пакет захар, вакуумирана опаковка маслини);

Механично пакетирани в магазина храни (месо, кайма);

Ръчно пакетирани в магазина храни (прясно изпечен хляб, деликатеси);

Непакетирани храни (плодове и зеленчуци).

Избягвайте разговори с персонала на магазина.

Избягвайте плащания в брой, използвайте карта.

Избягвайте ползване на тоалетна в магазина.

Не се презапасявайте за повече от 3-4 дни напред.

Не искайте от персонала да реже на шайби колбасите или кашкавала. Купувайте голямо парче, което вкъщи спокойно може да нарежете сами.

Предпочитайте фабрично пакетирания пред пакетирания в магазина продукт (сирене във вакуумирана опаковка вместо отрязано от буца на място).

Сигнализирайте на дежурния управител, ако забележите непочистени пазарски колички или замърсени транспортни ленти на касите.

Сигнализирайте на дежурния управител, ако забележите служители да обслужват клиенти без маски и ръкавици.

Сигнализирайте на националния телефон при забелязани служители със симптоми на вирусно заболяване или груби санитаро-хигиенни нарушения (БАБХ не са в състояние да контролират постоянно и повсеместно). 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети