Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Как Румен Спецов е работил в НАП, докато участва в управителни органи на търговски дружества…

Мрежата

Как Румен Спецов е работил в НАП, докато участва в управителни органи на търговски дружества…

Снимка:

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов, юрист

Няколко бележки по повод казуса с освобождаването на Галя Димитрова като директор на НАП и назначаването на Румен Спецов:

1. В биографията на г-н Румен Спецов се посочва, че в периода 2009-2015 г. той е работил в Централното управление на НАП, а в периода 2001-2006 г. е работил в ТД на НАП в гр. Добрич. В същото справка в Търговския регистър показва участие в управителни органи на търговски дружества, съдружничество и т.н. Редно е да се отговори на някои въпроси. Бил ли е г-н Спецов в нарушение на Закона за държавния служител по това време? Какви точно длъжности е заемал, на какво правоотношение и какви са били длъжностните характеристики за тях? Как стоят нещата с действащата към онзи момент нормативна рамка по повод конфликта на интереси? И така нататък... Би било хубаво да се получат отговори на тези и подобни други въпроси.

2. Г-н Спецов е с неплатени здравни осигуровки от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, съответно с прекъснати здравноосигурителни права. Интересно стечение на обстоятелствата за човек, който оглави държавната структура, която по чл. 3, ал. 1, т. 2. от Закона за НАП установява задължителни осигурителни вноски по основание и по размер и установява административни нарушения и налага административни наказания по законите, регламентиращи задължителните осигурителни вноски (чл. 3, ал. 1, т. 5 ЗНАП).

3. При всичко, което се изписа по адрес на г-жа Галя Димитрова, нейната биография е ясна. Тя работи в приходната администрация от 1995 г. - това са общо 12 правителства, редовни и служебни. Била е началник на отдели "Ревизии" и "Управление на изпълнението", директор на дирекция "Управление на изпълнението" и директор на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители". От 3 юли 2013 г. до 10 май 2017 г. е била заместник-изпълнителен директор на НАП (забележете, станала е такава по време на управлението на Пламен Орешарски), а на 10 май 2017 г. е назначена за директор на НАП от Министерския съвет. Така че думата "калинка" е доста несъответстваща на тази биография.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още